Стаята на ученика

Калина Константинова

Обзавеждането на детската стая търпи промени в зависимост от възрастта на детето. Тръгването на училище е един от важните моменти в живота му и стаята трябва да бъде приспособена към новите му потребности.

Организация на пространството
Добре е пространството да бъде разделено на различни зони – за игра, за сън, за работа. Това разпределение помага да се избегне хаосът и учи детето на ред. Зоните могат да са решени в различни цветове. Препоръчва се работният кът да е достатъчно далеч от този за игра, за да не се разсейва детето.

Работният кът
Височината на бюрото и на стола трябва да е адаптирана към възрастта на детето, така че то да не се изгърбва или криви, докато пише. Мебелите, които могат да се регулират на височина, са добра инвестиция, тъй като ще служат за целия период на обучение. Необходимо е плотът на бюрото да е достатъчно широк, така че да има място за компютъра, за учебниците и ученическите пособия. Осветлението на бюрото също е от голямо значение. То не трябва да изморява очите, още повече ако се работи с компютър. Добре е да е регулируемо и да бъде поставено така, че ако се пише на ръка, сянката да не пада над тетрадката. Задължителни са допълнителните места за подреждане – шкафове, рафтове, контейнери… При по-големите деца правилата за безопасност не са така стриктни както при малките, така че етажерките могат и да са поставени по-високо. Практични са сандъците на колелца.

Ако разполагате с ограничено пространство, трябва да бъдете изобретателни. Но тук специализираните фирми идват на помощ. Те предлагат интересни и функционални решения за оптимизиране на малките стаи – като различни модели комплексна мебел, която включва легло, бюро и гардероб. Изборът е голям и затова е необходимо родителите да си зададат няколко въпроса преди закупуването на такава мебел: къде ще стои най-добре в стаята според сигурността, удобството и светлината; от какъв материал е изработена; дали е издръжлива; с каква боя и лепило е третирана.

Боя или тапет?

Обзавеждането на стаята, естествено, се съгласува с желанията на нейния обитател. Но все пак е добре да се изберат по-неутрални цветове, за да не омръзне бързо интериорът. Пастелните цветове са за предпочитане пред агресивните, защото не натоварват и не изморяват, освен това играчките и аксесоарите внасят допълнително цвят в стаята. Персонализирането на пространството може да стане със стикери, които после бързо се свалят, цветни аксесоари и специализиран текстил, които много по-лесно се заменят.
Боя или тапет? И двете решения имат своите предимства и недостатъци: боята е по-трайна и се поддържа по-лесно. Матовите бои са много естетични, но се зацапват по-бързо. Важно е покритията да не са токсични. По отношение на тапетите изберете такива, които се почистват.

Целият материал в бр. 8/2010
 

Специални издания