Творчество и свобода в детската стая

Мебелите „растат” с детето и го възпитават в добър вкус  
Калина Константинова
Днес детски стаи са все по-интересни и нестандартни. Готовите мебелни композиции са практични, но не винаги отговарят на реалните нужди, така че все повече дизайнери и родители търсят уникални решения,  съобразени с индивидуалната ситуация и желанията на самото дете. Мебелите са внимателно проектирани, така че да „растат” заедно с детето. Приспособяват се лесно към ежедневието и различните етапи в  живота на детето, практични са и спестяват средства в дългосрочен план. Могат да се преконфигурират, да се регулират на височина и ширина.
Естетиката им не е прекалено детска, за да могат по-дълго да се ползват. Предпочитат се естествените материали, висококачествените безопасни лакове на водна основа. Залага се на неутрални  тонове, които са успокояващи и са добър фон за развиване на  въображението. Постери с научно съдържание, нестандартни илюстрации, тапети или поставени в рамки рисунки на самото дете въвеждат изкуството в детската стая. Обемите за подреждане са по-малко на брой.
Придържането към минимализма освобождава съзнанието и развива творчески качества. Премереното и обмисленото обзавеждане дава на децата пример за добър вкус и развива усещането им за естетика.
Целият материал в брой септември/2018

Специални издания