Стая за първокласник

Пространството става максимално практично с модулни композиции и добри идеи 
 
Калина Константинова
 
 
 
 
Често ремонтът или преустройството на детската стая дълго се отлага, но зададе ли се месец септември, разбираме, че някои промени просто са наложителни. Ако дотогава сме привилегировали пространството за игра, сега трябва да обособим и работен кът. По принцип е важно трите зони – за сън, игра и работа, да са ясно разграничени и по възможност раздалечени. Но в по-малките стаи това е просто невъзможно. Тогава на помощ идват готовите модулни композиции, чийто дизайн е много добре разработен, така че пространството да бъде оптимално усвоено и максимално практично за новия етап в живота на детето. Едно от решенията е леглото да е вдигнато на височина, за да остави място за бюро под него. Цялата композиция е оборудвана с многобройни места за подреждане на дрехи, книги, играчки, която  може лесно да се трансформира и адаптира. 
 
Ако не искаме да използваме готови решения, тогава трябва да изберем сами всяка една мебел. Бюрото и столът са изключително важни, за да може детето да се чувства комфортно и да му е удобно. Необходимо е те да са напълно пригодени за възрастта и височината му. Етажерки, библиотека и шкафове също са необходими, но не трябва да „обсебват” пространството, защото имат свойството да се пълнят бързо с често ненужни вещи. Трябва да се опитаме да запазим помещението сравнително свободно от мебели, за да може да има и място за игра. В стаята за първокласник със сигурност се налага да променим и осветлението. Досега може да сме имали нужда само от един централен източник и стенни аплици, но вече  трябва да е насочено, за да осветява  зоните за работа. 
 
Ще се наложи да променим и декорацията. Когато децата са малки, имаме желание да им създадем уют с любими персонажи и по-ярки цветове. Сега със сигурност трябва да наблегнем на по-неутрални тонове, които да не го разсейват в моментите, когато учи. Обстановката е наистина важна, защото въздейства върху настроението, концентрацията на детето, а освен това оформя неговия естетически вкус. 
 
Пълният материал в брой август/2017
 
 

Специални издания