Всичко за детското легло

Повече място, удобство и настроение с качествените мебели, матраци и бельо

 

текст Калина Константинова

Едно от най-важните решения при обзавеждането на детската стая е изборът на легло. Ако разполагате с малко пространство, комбинираните системи за две легла, бюро, гардероб и шкафове са изключително практични.
Важен е и матракът – той трябва да отговаря на серия  изисквания, които гарантират качеството му и правилното развитие на детската костна система.
А спалното бельо, освен че трябва да носи задължителните характеристики за качество и хигиена, е фактор в  изграждането на естетическата визия на стаята и вкуса на детето.

Двойно легло

Когато разполагаме с малко пространство и само една стая за две деца, най-удобното решение е двойното детско легло. Повечето фирми работят по индивидуални проекти, като осигуряват оптималното решение за всеки конкретен случай. Възможностите са разнообразни. Всичко зависи от разположението и квадратурата на стаята. Много от предложенията са изключително практични и компактни. Освен леглата в така обособения кът за спане могат да бъдат включени шкафове, гардероби и бюра, които се прибират и изваждат в зависимост от нуждите. Така малкото пространство на стаята не е затрупано от всевъзможни мебели и се осигурява свободна зона за игра.

Детски матрак

Бебетата и малките деца прекарват голяма част от денонощието в леглата си. В тази възраст те развиват костната си система и е много важно да спят на удобен и ортопедичен матрак. Добре е да се избере матрак с твърда повърхност, който оптимално се грижи за правилната позиция на тялото и на гръбнака. Производителите влагат все повече усилия в създаването на истински качествени продукти. Структурата на матрака е сложна – тя може да е от естествен латекс или от пакет пружини, както и от полиуретанова пяна  с висока еластичност и плътност със специфична 3D структура на профила. При изработката се избягват почти напълно лепилата, които могат да бъдат токсични и да имат остатъчна миризма. В почти всички матраци са вложени качествени материали, които са „дишащи”- предпазват от развитието на различни микроорганизми – акари, гъбички, плесен и др. Повечето са двулицеви, като от едната страна са по-подходящи за летния сезон, а от другата – за зимния. По този начин се удължава животът на матрака. Има опция за допълнителна кокосова вложка, която осигурява още по-голяма твърдост и държи по-хладно. Калъфите на много от матраците могат да се свалят лесно и да се перат. Добре е да не се забравя за непромукамия протектор, който се предлага от почти всички фирми и е особено практичен, когато децата са малки.

Спално бельо

Качествените материи са памучните с висока плътност и 100% съдържание на памук. Те създават несравним комфорт и могат да се адаптират към различните температури, като създават прохлада през лятото и топлина през зимата. В детското спално бельо се използват много оцветители. Качественото боядисване е гаранция за издръжливостта на тъканите и за тяхната безвредност. Много важно е  оцветителите да са гарантирано антиалергични и по никакъв начин да не дразнят кожата на децата. Освен всички тези характеристики за качество, комфорт и хигиена, е важно да се помисли и за естетическата визия на спалното бельо. То участва в създаването на определен вкус у детето още от най-ранна възраст, така че е добре да се помисли дали ярките, крещящи принтове на любими герои да не останат по-скоро на страниците на книжките.

Целият материал в бр. август/2013


 

Специални издания