Перфектна организация

Гардеробите могат да бъдат още по-удобни с различни механизми и аксесоари

Елена Гюмишева, www.artcourt.net

Гардеробите се конструират според нуждите и мястото в помещенията и могат да бъдат допълнение към мебелировката на спалня, дневна, коридор и други. За изработката им се използват различни материали – има богат избор цветове и различни по характеристики плоскости. Могат да бъдат с плъзгащи врати или с отваряеми. В случай че имате отделно помещение за стая – дрешник, препоръчваме използването на конзолни системи – с метални носещи колонки от под до таван и конзолни рафтове и аксесоари с възможност за разместване в зависимост от сезона и вида дрехи. Положителна черта на този вид системи е, че винаги могат да бъдат купувани допълнителни рафтове и аксесоари. Съществуват системи за окачване на носещи лайстни върху стена, разпробити по цялата си височина, на които се закачват конзолни рафтове, чекмеджета, контейнери, лостове  и аксесоари. При тази система лостовете могат да са по цялата дължина на стените, без да бъдат прекъсвани от колонки. При отворени дрешници е препоръчително дрехите да седят в калъфи, за да са защитени от прах.

Всеки ден на пазара излизат нови механизми и аксесоари за оптимизиране на вътрешното гардеробно пространсво. По този начин се улеснява ползването и се повишава комфортът.
Стандартно разпределението на един гардероб включва следните основни компоненти: рафтове за сгънати дрехи, кутии и др., лостове за висящи дрехи и чекмеджета за бельо, но може  да бъде оптимизиран с механизми като закачалки за вратовръзки и бижута, закачалки за колани, изтеглящи механизми за панталони, вградена дъска за гладене, комбинирани закачалки за панталони и вратовръзки, телескопична поставка за панталони, изтегляща поставка за обувки, лифт за дрехи, вградено осветление и др.

Според стандарта между два рафта трябва да се оставят по 35-50 см, в зависимост какъв тип дрехи или кутии ще бъдат съхранявани. При монтажа на лоста трябва да се знае дали дрехите ще са дълги или къси, за да се определи височината. При късите стандартната височина е 90 см, а при дълги дрехи -130 см. Ако дълбочината на гардероба не е стандартната – 60 см, в която влиза обикновена закачалка, лостът може да бъде монтиран на гърба на гардероба и да е изтеглящ се. Също така ако се налага лостът да бъде монтиран по-високо от стандарта, за да бъде достъпен, може да се използва газов лифт. Чекмеджетата за бельо могат да са като отделен модул в гардероба или да са стационарни за страниците му. При първия вариант те не трябва да са по- дълбоки от 50 см, тъй като вратите на гардероба няма да могат да се затварят. Могат да са тип контейнер – 32 см или с плитко чело – 16 см. Като аксесоари към тях могат да бъдат закупени различни видове разделители – текстилни или други.

Текстилните аксесоари напоследък са много разпространени,  защото организират добре пространството. Много удобни са кутиите за обувки с прозорец – при тях не се налага всеки път да отваряте, за да видите какво има вътре.
При вече купен гардероб, има възможност да се добавят някои аксесоари, като изтеглящ се механизъм за вратовръзки и колани, чупеща се закачалка, изтеглящо се огледало или въртящ се механизъм за панталони, без да се нарушава гардеробното пространство.

Много разпространено е осветлението в гардеробите. То може да бъде вградена диодна лента в лоста за дрехи, в рафта или просто да бъде купена диодна лампа, която се монтира на гърба на гардероба или на рафт. Различните модели могат да бъдат включвани през ключ или автоматично с реле при отваряне на вратата.

Полезен съвет: При поставянето на  аксесоар, обърнете внимание на размерите му и предварително решете къде ще бъде монтиран и дали няма да пречи на отварянето на вратите, особено ако са плъзгащи.

Целият материал в бр. октомври/2013

 

Специални издания