Лято в спалнята

Прохладни материи и свежи тонове за топлия сезон

Десен “Арина” от памучен сатен от 100% памучни влакна, 87 нишки на кв. см. Благодарение на високата технология за изпичане на плата, памучният сатен придобива мек и лек лъскав ефект. От “Мони Текстил”.
 
текст Ирена Куртева
През лятото се нуждаем от прохлада и свежест и ярките или пастелни цветове внасят приятна атмосфера навсякъде в дома, включително и в спалнята. Материите са най-важни – да не запарват, да са меки и да държат прохладно. Такъв е естественият текстил и неговите комбинации – памук, коприна и лен. Обработката, плътността, разпределението на нишките в квадратен сантиметър имат значение за визията и усещането.
 
Шалте Daira.  От “Еником М”.

 

Ярки или пастелни цветове – това е въпрос на избор, който зависи от цялостния интериор (мебелировка, стил и цветове) и от това дали текстилът ще е акцент или допълнение към него. В колекциите от по-висок клас се забелязва тенденция цветовете да са естествените на памука и лена или леко оцветени в меки тонове, за да изпъква жакардът (редуване на матирани и сатенирани нишки) и шарката.
 
Елегантната колекция Templeton Prestigious Textile, изпълнена с вълнуващи цветове и ненатрапчиви бродерии, умело съчетани в бароков, флоралeн и геометричeн дизайн. От Velex.

 

Завивките са леки – шалтета, одеяла или тънки олекотени покривала, които или са в контрастни цветове, или в гамата на основното бельо. Декоративните възглавници са част от дизайна на спалнята, но са удобни и практични. Обикновено се продават в комбинация с шалтета и покривки за леглата, но се предлагат и самостоятелно. С пискюли, шнурове, камъни, ширити, понякога те са черешката на тортата в спалнята.
 
 
 
Шалте модел Impression Mellow, от Guy Laroche. От Notosgalleries.

Специални издания