Разделяне без отделяне

Оформянето на различни кътове в дома се постига лесно с леки прегради и подходящи мебели 


Катя Василева 
Зониране на пространството – днес  това е една от най-актуалните теми в интериора, която преди години рядко се коментираше, тъй като помещенията се разделяха от стени и врати. Днес ситуацията е различна – наложи се еднопространственият модел, при който дневната зона е едно общо помещение,  което трябва да изпълнява няколко функции и да обслужва всички членове на семейството. Сполучливите решения за частично разделяне на жилищната площ са не само функционални, но и с принос за естетиката. Първият етап на подобни проекти е плановото разпределение – необходимо е точно да се определят функционалните зони и да се уточни какви удобства и настроение ще се търси, като е важно да се съобразят така наречените „ходови зони”.
 
 
 
Съществуват различни похвати за зониране на пространството: 
Един от най-ефективните и разпространени методи е поставянето на леки, неплътни прегради, с които стаята се прегражда, без да се блокира с плътни стени и врати. Голямо предимство на това решение е, че прозирните прегради пропускат светлина и  така едно помещение може да бъде разделено, но въпреки това осветено навсякъде. Ролята на такива прегради обикновено играят библиотеки и шкафове без гръб. Те могат да бъдат до тавана или по-ниски, по-широки или по-тесни. Препоръчително е тази мебел да бъде с лека и изчистена визия, за да не натоварва визията. 
 
Щорите и параваните са друг лек и икономичен вариант за разделяне на пространството. Те могат лесно да се поставят и след време да се премахнат. На пазара се предлагат различни интересни паравани, повечето сгъваеми, с дизайн, който добавя специфичен стил в интериора. 
 
 
Позиционирането на мебелите  е предпоставка за разпределението в помещението. Някои мебели обаче затвърдиха ролята си на средство за разграничаване на отделните зони. Двустранните кухненски и библиотечни шкафове могат да разделят пространството, но и да изпълняват отлично своите функции. Ъгловите дивани с голям габарит отново са своеобразно средство за маркиране на зоната за сядане. Често едната страница или гърбът на дивана се продължават с мебелна композиция от рафтове, които подчертават обособяването на този кът.  Високите табли на леглата могат да отделят зоната за сън.   
 
Настилките и осветлението допълват зонирането и му придават завършеност. 
 
Целият материал в брой октомври/2016
 

Специални издания