Спалня с характер

Текстилът внася приятно усещане за уют, а новите модели легла и матраци превръщат зоната за сън в най-комфортното място в дома  
 
Катя Асенова 
 
 
Спалнята – това интимно, изолирано пространство, остава остров на спокойствието в дома. Затова именно тук интериорните решения акцентират върху релаксиращото настроение, комфорта и усещането за уют. Голям принос за създаването на атмосфера  има текстилът, който често е декоративен акцент в помещението. Одеялата и шалтетата се сменят, така че можем да си позволим по-силни цветове и екстравагантни шарки. Релефните материи придават интересен и ефектен вид на зоната за сън. Винаги актуален за спалнята е текстилът с мека повърхност, която наподобява кадифе или кожа с косъм, защото той придава усещане за лукс, топлина и уют. В духа на тенденцията за максимална изчистеност и лаконичност на интериора, особено актуален е текстилът в неутрални, меки тонове – графит, пясък, глина, черно и бяло. В новите материи се залага на интересните финиши и почти незабележимите ефекти, които се активират от светлината или представляват деликатна игра с тоновете на един цвят. 
Спалното бельо често приема функцията на шалте – то е цветно, весело, с разнообразни принтове, така че не ни се иска да го скриваме. 
 
 
Завесите не само създават уют с текстурата и десените си, но и изолират от светлина, топлина и дори шум. Комбинирането на различни цветове и десени ще бъде по-лесно, ако ползвате серия, която включва всичко в една гама и тема – завеси, килими, тапети, настолни лампи, декоративни възглавнички, шалтета, като така помещението придобива завършен вид. В модерните интериори обаче все по-често се предпочитат завеси в тихи, благодорни тонове, които се забелязват не с десен, а с качеството на материята. 
 
 
 
Какво ново при леглата?
 
Леглото се трансформира в мебел, която е удобна не само за сън, но и за почивка, четене, гледане на телевизия, хранене, дори за работа. Новата спалня изглежда по-лека – тя е на почти невидими крака или е стъпила направо на земята. Често матракът е върху платформа, по-широка от него и поставена близо до земята – вдъхновение от източния начин на живот. Това решение е и функционално – рамката може да се използва като поставка за книги, за масичка, за сядане. Голямо внимание се обръща на гърба на леглото. Той е по-висок и често е акцент в спалнята. Височината и наклонът му се регулират. Много актуални са тапицираните модели. Новост е  пълното тапициране на леглото, като така се подсилва усещането за уют.   
В новите колекции всички допълнителни приставки – рафтове за книги, ракли и „пейки” за сядане, са част от самото легло, а не отделни мебели и аксесоари. 
 
 
Идеалният матрак 
 
Идеалният матрак е удобен, поддържа подходящ микроклимат за тялото, устойчив е на деформации, хигиеничен и антиалергичен. Препоръчва се тялото да намира пълна опора на повърхността, на която лежи и да има равномерно разпределяне на тежестта. 
Предлагат се различни типове матраци, като всички нови модели ползват последни технологии и са изключително удобни, така че  изборът зависи преди всичко от личните предпочитания. 
Все още е актуален пружинният пакет, но съвременните модели използват т.нар. „покет –система”. Латексовите матраци са еластични и гъвкави, като материалът осигурява равномерно разпределение на тежестта и подпомага правилното кръвообращение. Моделите от мемори пяна се деформират под въздействието на температурата и натиска на тялото и така се получава усещане за изключителна мекост и потъване.  
При избор на матрак обърнете внимание на облицовъчния текстил – за предпочитане са  естествените материи. Практично е калъфът лесно да се сваля и пере. 
 
 
 
Целият материал в брой февруари/2018
 
 
 

Специални издания