Убежище в планината Catskill

Семейство от Ню Йорк построява своя мечтан дом сред спиращите дъха пейзажи на защитен географски район, разположен в югоизточната част на града

 

Калина Константинова, снимки Eric Petschek

 

Вече десет години любимото място за прекарване на свободното време на четиричленно семейство от Ню Йорк е сред красивите пейзажи на планините Catskill, част от веригата на Апалачите. Регионът е много живописен и често е фон на кино продукции. Привлича много художници и артисти и е предпочитана дестинация за туристи от Ню Йорк още от средата на 20-ти век. Тук те могат да плуват в езера през лятото, да се разхождат през есента и да карат ски през зимата.

Родителите, архитектите Мария Ибанес де Сендадиано и Тод Ру, създатели на компанията IdS/R,  решават да построят именно тук своята мечтана ваканционна къща на два етажа, в хармония с околната среда, за тях и дъщерите им Инес и Лус.

За да изградят структура с възможно най-малко въздействие върху природата те следват стандартите за пасивна къща, набор от строги правила за създаване на ултраефективно, устойчиво жилище, което получава по-голямата част от енергията за функционирането си чрез слънчеви панели.

За да спестят разходи те разчитат изцяло на собствени усилия и успяват да построят къщата, с площ от 185 кв.м, и да обзаведат интериора, само за една година.

На приземния етаж са обособени две спални, две бани, всекидневна, трапезария и отворена кухня, обзаведена със свободно стоящия модел Vipp V1 на фирма Vipp, който не възпрепятства гледката през прозореца.

По-голяма част от мебелите са проектирани от самите архитекти. Обзавеждането е семпло, практично, съобразено с кратките ваканционни периоди през които жилището се използва. Големите прозорци и плъзгащи се врати насищат интериора със светлина и създават силна връзка с екстериора.

Специални издания