Зелената вила

Афро-минималистичният подход говори с палитрата от сурови бетонни тавани и грубо обработени каменни стени

 

Проект: студио ARRCC

Снимки: Adam Letch https://adamletch.com

Деница Кръстева

 

Студио ARRCC дават нов живот на съвременен дом в Кейптаун на красиво място с дървета в подножието на Тейбъл Маунтин. Допълненията на ARRCC се сливат перфектно със съществуващата архитектура, първоначално проектирана от Антонио Занинович, и  подобряват нейната мощна връзка с природата и великолепните гледки към града.

 

Най-значимите архитектурни елементи в новия проект са нов павилион за градината, който заменя малка открита структура, и преобразуването и разширяването на спалня на горния етаж. ARRCC преработват интериора на целия основен дом и добавят закрито помещение за вино. Отвън е създадено обширно терасовидно тревно покритие. Приоритет в архитектурната концепция е съпоставянето между съвременните, чисти архитектурни форми с мощното органично присъствие на страничния склон.

 

„Да си в градска среда, но със силното природно присъствие на Тейбъл Маунтин, ни вдъхнови да създадем градско курортно място“, казва директорът на ARRCC, Джон Кейс.

 

Дизайнът на павилиона разширява архитектурния език на основния дом и повтаря характерните черти като скосявания и стъклени врати от таван до под, за да подсили  усещането за цялост. Новата структура, вградена в пейзажа от едната страна, сега сякаш плава от скалистия склон, висящ в короните на дърветата. Тя съдържа закрити и открити елементи, включително бар, място за хранене, салон, пещ за пица и барбекю.

 

Интериорът е дело на съвместна работа с местни занаятчии. Така се разкрива естествената красота и най-чистата форма на материалите и се създават уникални „сурови“ предмети, които звучат като предмети на лукс.

 

Афро-минималистичният подход „говори“ с палитрата от сурови бетонни тавани и грубо обработени каменни стени. Гладък мрамор, избелена дървесина, полирани и патинирани метали се наслагват върху архитектурната обвивка, добавяйки сложност и изисканост на грапавата земна палитра.

 

Препратка към дизайна от средата на века се долавя в мебелите, много от които са изработени по поръчка и включват сътрудничества с известни местни занаятчии като OKHA, Мартин Долер и Дейвид Рийд. Общият подход, обаче, комбинира тиха елегантност със скулптурно, но функционално и вечно усещане.

 

Текстурираната дървесина, кожа и текстил също говорят за присъствието на природата в околния пейзаж. Цветовете са приглушени, тъмна дървесина и тактилни точки създават  контрасти, както например с кожата на кухненските столове. Полирани и гланцирани елементи, като метали и огледала, напомнят близостта на града. Стъклените топки на лампата в трапезарията са асоциация с градския блясък през нощта.

 

Методичното и прецизно наслагване на архитектурата, интериорния дизайн и мебелите създават спокойствие и усещане за цялостно пространство.

 

 

 

 

Специални издания