Червената църква

Преобразяване на историческа сграда в съвременно обществено пространство

 

Автор: Miroslav Pospíšil,  Atelier-R

Снимки: BoysPlayNice

Деница Кръстева 

 

Червената църква в Оломоуц- процъфтяващ университетски град в източна Чехия, празнува своето славно завръщане след повече от 60 години като важен културен център за града. Нейното съвременно приложение включва различни дейности и съоръжения и допълва великолепно наследствената сграда.

 

От 1959 г. научната библиотека на града използва Червената църква като склад за книги. От тогава тази красива лютеранска църква е била напълно затворена за обществеността.

 

След като е изградена нова сграда на библиотеката, Червената църква започва да се ползва за културни цели като малки концерти, обществени четения, лекции, изложби и информационен център за научната библиотека и региона.

 

Основната цел и фокус на дизайна е обживяването на историческата сграда с новите културни и социални функции. Подсилени са основите, обновена е мазилката, запълнени са празнините в облицовката на фасадата. Подовете са напълно подменени.

 

Реконструкцията на покрива е сред най-важните обновления. Направена е пълна промяна, като в същото време оригиналните елементи са максимално запазени. Новият покрив е от медни квадрати, които копират напълно оригинала. Автентичните декоративни елементи не са устояли на изпитанието на времето, затова известният скулптор Ян Достал създава съвременни артефакти, които да бъдат поставени вместо тях.

 

Необходимото пространство за новата функционалност на сградата е добавено в нова постройка, за да се избегнат значителни промени в съществуващата историческа сграда. Новият обем е поставен точно между църквата и дирекцията на библиотеката, свързвайки ги в едно цяло. Има общ входен „хол“ с рецепция и кафене. Новата конструкция спазва линията на улица Бежруцова и запазва достатъчно отстъп от съществуващите сгради.

 

Кристалоподобната пристройка се съчетава с неоготическата форма на църквата и е в унисон с нейната геометрична форма, обем и разпределение. Подът е изрязан от част от пода на църквата и е преместен извън нея. Стените и покривът са от матов черен алуминий.

 

Общественото пространство около църквата е още едно впечатляващо допълнение към проекта. На мястото на оградата вече има пиацета с места за сядане и подходяща зеленина.

 

Рецепцията и кафето заемат основното пространство в съвременното приложение. Те са изработени от пастелно розов бетон – цвят, който се съчетава с други повърхности в пространството – подове, мебели и стени.

 

В медитативната атмосфера на църквата и в кафето в пристройката откриваме разнообразие от удобни столове на Zeitraum от орехово дърво, пластмасовите столове на Hay с освежаващия дизайн на братя Бурулек и минималистични фотьойли за почивка. Масите за кафе са изработени по поръчка, а материалът и детайлите им са вдъхновени от традиционните елементи на църквата.

 

Друг акцент в църквата и в кафето са стативите за подови лампи от Kaia, които напомнят модерен факел и създадат приятна атмосфера.

 

Специални издания