Светлини и сенки

Дом в Португалия, в който светлината е с основна роля

 

Калина Константинова, проект AM-arqstudio, снимки Ivo Tavares Studio

 

„Работата ни е много интересна“, започва разказа си за един от най-новите си проекти португалския архитект Андре Малейро, основател на AM-arqstudio.  „Когато за първи път срещнете клиент, започвате да пътувате през пространства, които все още не са построени. Дори преди клиентът съвсем ясно да разбере какви са желанията му, отделните зони започват да се появяват… понякога, благодарение на дума, друг път като възприятие за това как се усеща даден материал при допир, или пък размисъл за това как светлината ги кара да се чувстват. Всеки проект е уникална връзка между намерения и желания, вдъхновени от усещането за дом на бъдещите обитатели.“

„Собствениците на тази къща имаха ясни и точни изисквания още при първоначалните ни срещи.  Искаха отворено пространство, в което всеки, независимо какво прави- готви, чете, работи или си почива, да се чувства в контакт с останалите обитатели. От друга страна имаха желание да са добре изолирани от външния свят“.

Поради тези изисквания и ограничения домът се развива по-скоро вертикално. Създадено е едно общо пространство, в което двете нива са свързани със стълба с интересно архитектурно излъчване. В него намираме дневна, кухня, библиотека, трапезария. Получен е впечатляващ контраст между основните материали в интериора- бетон, дърво и метал. Дървото определено омекотява по-студеното излъчване на бетонните стени, а металните елементи структурират различните зони. Интересно е да се отбележи, че архитектурният план е изцяло съобразен с естествената светлина и начина, по който тя навлиза в интериора през целия ден. Така например първите слънчеви лъчи огряват кухненския плот, после постепенно преминават през трапезарията, а по-късно през деня докосват рафтовете на библиотеката, придавайки топла и комфортна атмосфера. Помислено е за отражението на изкуствената и естествена светлина върху повърхностите, за създадените сенки. Липсват големи остъклени отвори, поради тази причина всеки прозорец е внимателно проектиран, така че оптимално да разпределя светлината, както дневната, така и нощната.

Екстериорът е добре изолиран. Въпреки това, благодарение на по-разчупената конструкция са създадени външни пространства, които позволяват на обитателите да се възползват от красивите гледки към околната среда.

 

 

Специални издания