Простор на 35 квадрата

Малък апартамент в Пловдив с ведра младежка атмосфера

 

 

Интериор: студио Define design

Снимки: Manual Mood

 

 

Голям дял от пазара за недвижими имоти в България се състои от „инвестиционни жилища“ – апартаменти, купени, за да се отдават под наем. В тази обстановка, инвеститорите трябва да се преборят със съществуващата конкуренция. Все по-често собствениците се обръщат към услугите на интериорни дизайнери и архитекти, за да реализират инвестицията си максимално добре. Представеният проект е точно такъв.

Апартаментът се намира в затворен комплекс в Пловдив и е насочен към наематели между 20 и 30-годишна възраст.Тъй като площта е малка – 35 квадрата, дизайнерите имат трудната задача да направят жилището просторно, но и с необходимия обем за съхранение. Въпреки малката си квадратура, то има отделена спалня, дневна с кухня, антре, баня с тоалетна и тераса. Разпределението е с преходна стая, което дава отражение в подхода към интериорния дизайн.

Дизайнът цели да постигне ведра, младежка атмосфера с елементи на игривост. Всички помещения са смислово свързани, като материалите и цветовете обединяват обемите им. Основните тонове са неутрални – бяло, нюанси на сивото и дървесен декор „дъб сонома“. Цветните акценти, макар и малки по площ, са достатъчно силни, за да внесат необходимата свежест – жълтото играе основна роля в кухнята и банята, а после намира отзвук в декоративните елементи – възглавници, кувертюра, картини.

Основните материали са монохромни, избирани според тяхната издръжливост и финансова ефективност. Настилките са гранитогрес и висок клас ламинат. Решението ламинатът да „пролази“ и по стената дава динамика на дизайна, но също улеснява поддръжката и осигурява по-голяма устойчивост във времето. Корпусните мебели, масите и нощните шкафчета са бели и не натоварват пространството.

Без значение от обема си, всеки интериорен проект идва със своите предизвикателства. „Предвид малката площ, основното предизвикателство беше осигуряването на максимален простор, без да страда функцията. Не искахме да елиминираме зоната за хранене за сметка на по-голям диван, нито пък да правим компромис с удобството на меката мебел. Балансът по отношение на финансите е друго предизвикателство. Решенията кои мебели да се направят по поръчка и кои да се вземат от търговската мрежа не винаги беше лесно“, казват от студио Define design.

 

Специални издания