Архив

Нов живот за тавана


Разпределението на помещението е организирано около централен обем, получен в резултат на внимателната деконструкция на покрива. Обемът е превърнат в библиотека и домашен офис. Той изпълнява и функцията на преградна стена, отделяща банята от общото пространство. 
 
текст Благослава Банчева, проект L. McComber ltеe, снимки Steve Montpetit


Заемайки се с реконструкцията на таванското помещение в еднофамилна къща, архитектите от Laurent McComber се натъкват на множество строителни пластове, наслагвани един върху друг. С течение на времето тези архитектурни решения са стеснили значително пространството за обитаване в къщата, строена през 1880 г. Оказало се, че подът на таванското помещение някога е бил скатен покрив, който е изравнен с множество слоеве кантан, достигайки дебелина от около 150 см. Строителите подменят цялата конструкция на тавана и успяват да постигнат обща височина от почти 4 метра. В новото помещение са разположени спалня, творческо ателие и баня.




Дървените рафтове и плотове са изработени от дървения материал, вложен някога в строителството на сградата. Естествената му топлота е подчертана в контраста с ослепителната белота на останалите компоненти в интериора.  
 

Различните текстури, част от оригиналната архитектура на къщата, са запазени, но различните повърхности са боядисани в бяло, за да се балансира излъчването им.  
 

Банята е затворена с таван от закалено стъкло, като по този начин е осигурена повече естествена дневна светлина в мокрото помещение.  
 

Чрез преосмисляне на интериорното разпределение и чрез интегриране на подвижни прегради, жилището може непрекъснато да се адаптира към ежедневните нужди на децата и родителите, като се обособяват различни зони и помещения.
 

Фасадата на сградата след реконструкцията.
 

Сградата по време на реконструкцията.