Пет века история

Реновация на петвековна къща в Чески Крумлов– градче в Чехия, в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО, разположено на река Вълтава 

 

Проект ORA (Original Regional Architecture), снимки BoysPlayNice

 

Град Чески Крумлов в Чехия е известен най-вече със стария си град, който е в списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО. Сградите в средновековен, ренесансов, бароков и рококо стил очароват с красотата и достолепието си. Патра Ханакова и Радек Течловски се влюбват в града и купуват през 2016 г къща на близо пет века, изоставена от години. Въпреки лошото й състояние те виждат потенциала й, а най-вече са заинтересувани от възможността за откриване на автентични елементи, като настилка и декорация. Постеренно започват да я възстановяват с помощта на архитектурно студио ORA. Откриват, че основите са засегнати от наводнение, покривът е повреден, но пък че гредите са в добро състояние. Споделят, че покрай реновацията им се е наложило да придобият разнообразни занаятчийски умения, за да запазят, реставрират и обновят възможно най-много автентични елементи. Същевремено къщата е трябвало да отразява и съвремения начин на живот и любовта на семейството към минималистичния стил и дизайна.

„Не искахме да създадем музей, нито дизайнерски шоурум, а естествено да  свържем историческите и съвремени елементи“, споделят собствениците.

Архитектите от студио ORA са заинтригувани от подхода на собствениците и очаровани от атмосферата на къщата от самото начало. Споделят, че познават чувството да се влюбиш в стара къща и да пожелаеш тя да стане твой дом. „Този процес включва предизвикателства и изненади, като и  приспособяване към капризите на мястото“.

В този проект целта е била да се запази и разкрие историческия произход на къщата. Премахнати са стени и прегради, за да се се освободи повече пространство. Разкрита е оригиналната тоналност на стените в наситен пурпурен цвят.

Към интериорния дизайн е подходено като към колаж от мотиви. Съвремените мебели са поставени в пространство като отделни предмети, които контрастират с историческите елементи. Кухнята, например, е като шкаф, в който е скрито всичко необходимо. Импозантното легло е поставено по средата на спалнята.  Повечето мебели са изработени по поръчка и са многофункционални, така че да са по-компактни и да не заемат прекалено място в пространството.

Създадена е интригуваща атмосфера, в която различните епохи съжителстват в баланс.

 

Специални издания