Жълтата стълба

текст Калина Константинова, проект Marc+Vivi, снимки Адриен Уилиамс 

Тази къща на два етажа е най-новият проект на канадското архитектурно студио Marc+Vivi. Намира се в Монреал, в един от най-бързо развиващите се квартали на града. Създателите на студиото Марк Фекете и Вивиана де Лоера са както сътрудници, така и семейство. Къщата е техният собствен дом, но в нея е обособено и работното им пространство. В началото сградата, строена през 1880 година, била в много лошо състояние и трябвало да бъде основно реконструирана.

На първото й ниво имало множество вътрешни стени, които са премахнати, за да се отвори по-голямо и светло пространство. Наложило се е подсилване на структурата със стоманена конструкция, която е оставена видима, но е боядисана в бяло. Дървените греди на тавана са оставени в естествения им цвят. Масивен паркет в приятни, топли тонове свързва всички помещения. На първото ниво са обособени кухня и дневна, като там се на мира и работният кът. На второто са спалните. Двете нива са свързани със стълба, боядисана в ярък жълт цвят, който внася много свежест.


 

По отношение на обзавеждането много от мебелите са създадени от самите архитекти с материал, останал от премахването на стените. Така например кухненският остров, кухненските шкафове, обзавеждането в баните и някои от вратите са изцяло рециклирани. В интериора е внесен много уют с лек ретро привкус.

При ремонта са открити стари предмети, които внимателно са почистени и реставрирани. Някои от тях, като стари постери, рекламни табели, сандъци и играчки, са умело интегрирани в новия интериор като акценти. Желанието на собствениците – да създадат дом, който да отразява характера на класическата канадска къща от XIX век и същевременно да бъде модерен, весел и реализиран без много средства – е напълно изпълнено.

 
Целия материал в брой февруари 2016 г.
 

Специални издания