Замъкът с цветята

текст Калина Константинова; снимки, предоставени от Клер Баслер

 
Домът на френската художничка Клер Баслер е като приказно видение. В него границата между реалното и изобразеното е изключително тънка и на моменти се губи. Изпълнен е с цветя, които са навсякъде в ателието и във всяко помещение. Те са нейните модели, фокусът на нейното творчество. Обгражда се с тях, черпи от красотата им, изважда есенцията им, за да ги пресъздаде по най-точен начин.
 
 
Баслер създава илюзия за реалност на белия лист, на платното или на стената. Приказният ефект на картините й е подсилен от мястото, на което Клер живее – средновековен замък. Той е частично обявен за паметник на културата главно заради красивата си централна кула. Замъкът е огромен, самите собственици не знаят точно колко е голям. Обграден е от 30 декара гора и буйна растителност. Там Клер открива повечето от своите модели – полски цветя, но и бурени и избуяла трева.
 
 
Много от помещенията в замъка са необитаеми. Тези, в които семейството се е настанило, са били преустроени и ремонтирани почти напълно с усилията на самите собственици и обзаведени възможно най-семпло. Част от мебелите и осветителните тела са от ИКЕА, други са намерени в антиквариати или на пазари за стари вещи. Много са създадени от художничката и съпруга й.
 
А цветята – те са навсякъде. За декорация и за вдъхновение. Повечето стени са изцяло изрисувани с пейзажи или отделни цветни мотиви. Между естествените цветя и изображенията съществува изумителна синергия. Тоновете им се смесват, силуетите им се преплитат в интересна игра на илюзии. Ателието на Клер Баслер може да се посещава. Тя често организира там “отворени врати”, както и изложби.


 

 
Целия материал четете в брой юни 2016 г. на сп. „Наш дом”.
 

Специални издания