Всичко скрито

текст Анна Радева и Елена Гюмишева, дизайнери студио Арткорт, artcourt.net

 
Банята е една от най-важните части в съвременното жилище. Това е място, където можем да се отпуснем и да релаксираме след дългия изморителен ден. При създаването на проект за баня се обособяват различни зони в помещението. Заради все по-малките пространства и необходимостта от ефективно разпределение на зоните, започват да се използват вградени елементи – батерии, казанчета, душпити, огледала, вани, отопление и т.н. На пазара се предлагат три различни вида казанчета за вграждане според вида на санитарната керамика и вида на стената, в която се инсталират. Първият вид се вграждат в монолитна стена – от итонг или тухли, които са предназначени за захранване на тоалетна, която е стъпила на пода. Вторият вид също е за монолитна стена, но за окачена тоалетна. Третият вид, който е най-разпространен, е за вграждане в предстенна обшивка от гипскартон. На него могат да бъдат монтирани както окачена, така и стояща санитарна керамика.
 
Двуфункционален вграден душ с хромотерапия. От Bulgres
 
Когато се прави отделна преградна стена за вграждане на такъв вид казанче, е важно тази стена да бъде направена от усилени профили, които биха могли да носят тежестта, без да се компрометира стената. Казанчетата се разделят и според дебелината им, която определя дълбочината на предстенната обшивка – могат да се намерят казанчета за вграждане на 8 см, както и на 12 см. Вградените казанчета имат много плюсове – имат много малка консумация на вода заради двустепенните промивания. Това става възможно при монтажа на двоен активатор/бутон. Също така имат много лесна поддръжка – те са направени от висококачествени и некорозиращи материали, имат лесен достъп до вътрешността през бутона и могат да бъдат заменяеми или ремонтирани при нужда, защото всички елементи са разглобяеми. На пазара се предлагат много иновативни казанчета с различни вградени функции и аксесоари. Има такива с вграден ароматизатор, със софтуерни пакети, които могат да се ползват на всеки компютър, с пневматични бутони, с вентилатори и други. Богатата гама активатори се различават по форма, цвят, материал и начин на активиране – с фотоклетка, с дистанционно или с натискане. На пазара се предлагат и вградени структури с бутон върху плота за ситуации, в които тоалетната е ситуирана под прозорец или е дизайнерско решение. Един от последните продукти на пазара е комбинираното вградено казанче с ароматизатор и с връзка към вентилацията.
 
Комбиниран душ за вграждане. От Ideal Standard.  
 
Друг важен елемент при проектирането на банята са вградените смесители и душ-пити. Много e важно при избора на смесители да се избере фирма, която е позната на пазара, тъй като това е елемент, който е вкопан в стената и може да бъде ревизиран и сменян със същия, без да има проблем за стенните облицовки, но не и да бъде подменян с друг, без да нарушите целостта и визията на стената. На пазара има изобилие от такива смесители с различен дизайн на дръжки и планки. Вградените смесители може да бъдат еднопътни, двупътни, трипътни и четирипътни. Еднопътният предимно се използва за подложно душче и смесител за мивка. Той има два входа за вода и един изход. Друпътният и трипътният се използват за душ-системи, като има различен избор на елементи – душпита, подвижен душ и чучур. Четирипътният смесител е за случаите, когато имате масажни дюзи и ги управлявате от едно място с другите елементи от душ-системата. Вградените смесители могат да бъдат с термостат за постоянен температурно регулиран поток на вода, с тъч скрийн за управление на системата и с пневматични бутони. Различните производители предлагат различни душ-пити. Те се различават по вида струя, по вида монтаж – стенен, таванен, посредством държач или вградени, по размер и форма, както има и комбинирани душ-пити с различни функции за масаж, чрез различни видове струи, потоци на водата, също така може да имат вградена функция за хромотерапия.
 
Вградени системи Emco Touch с иновативна концепция за обслужване и интелигентни функции, които съчетават LED светлина, огледало, мивка, пространство за съхранение и смесителна батерия. Предлагат се допълнителни модули за повече място за съхранение. От Art Gres.  
 
Фирмите, които се занимават с дигитални системи, вече предлагат на пазара и вградени в огледало или стъкло монитори за баня, които могат да бъдат безпроблемно интегрирани в интериора на банята. Имат безброй аксесоари, с които бихте могли да окомплектовате базовия модел – допълнителни вградени колонки, различна защита на стъклото, опция за брандиране и различна визия на рамката, като материал и изработка. Нагревателите за огледала са друг вграден елемент в банята, който внася повече комфорт. Те се монтират или върху стената зад огледалото, или ако са самозапепващи се филми директно върху задната част на огледалото. Отоплява се само една зона от огледалото, тъй като за по-голяма зона трябва да се предвидят повече нагреватели. Включването на реотаните може да се върже към ключ и да се пали заедно с желания от вас елемент от електроинсталацията, или през собствено ключе.
 
Казанчета Glassbox с панел от закалено стъкло Glass Panel със сензор за движение и touch сензор за управление. Тези казанчета са съвместими с всички конзолни и стоящи тоалетни. От AB Vitra
 
СЪВЕТ: Когато проектирате баня с вградени елементи, изберете продукти от фирми, които са познати на пазара, от които бихте могли да закупите впоследствие резервни части или да се обърнете към оторизирани сервизи.
 

Специални издания