Тапет + текстил

Сполучливите съчетания внасят в дома ексцентричност и чар

Ирена Куртева

Ремонтът може да преобрази изцяло дома, но промяна би могла да се постигне най-безпроблемно и „чисто” само с текстил и  тапети. Двете неща трябва да бъдат умело подбрани и комбинирани като текстури и цветове. Водещи фирми и дизайнери от години предлагат на пазара колекции, които съчетават двата елемента.

През последвалите години  модата на тапетите периодично заглъхва и се връща. Новите технологии и материали дават невероятни възможности и варианти: покриване на неравностите на стената, ефект на мазилка, модели с текстилна и с растителна основа, лесната поддръжка, негоримост, незадържане на замърсяване и миризми, лесно поставяне.
 Сполучливото съчетание на тапета с останалите елементи на интериора внася в дома ексцентричност и чар. Еклектиката все повече се използва, а бароковите класически елементи с модерни и изчистени линии успокояват визията. Детайли, характерни за  текстила – дантела, бродерии, релефи, камъни и типични текстури, отдавна са навлезли и в тапетите. Модата в облеклото (пепит, карета, райета, точки)  също от години има място в стенните облицовки и в дамаските. Флоралните и геометричните фигури са голяма тема, но трябва внимателно да бъдат използвани във всеки конкретен интериор. Например в малкото жилище едрите орнаменти могат да бъдат само на една стена, защото оптически смаляват пространството. Цветовете също трябва умело да се изберат, защото ярките и тъмните също смаляват.

Текстилът  като материя и гама може да е в унисон или в контраст на тапетите. Изборът зависи от това, дали искаме да акцентираме върху него, или да успокоим фона и да оставим като акцент мебел или лампион. Едноцветните завеси могат да изсветляват от двата края към средата в една гама. Мотивът от тапета и стената може да бъде повторен в едното перде, а останалите да са едноцветни – вариантите са многобройни и решенията са въпрос на личен избор.      
 

Целият материал в бр. март/2013

Специални издания