Светла е нощта

Осветлението в градината подчертава отделни елементи, създава атмосфера и ориентира

Антоанета Баева

Ролята на осветлението в градината е преди всичко да подчертава отделни елементи, да създава атмосфера и да ориентира. Могат да се оформят няколко линии на осветеност: първата очертава края на парцела. Контурното осветление често е само функционално, при което осветителните тела са компактни като размери и не се забелязват през деня.

Втората линия представлява декоративно осветление на храсти, алпинеуми и дървета. Те се осветяват от по-голямо разстояние, за да им се придаде обем. Халогенните или компактните лампи са със зелен филтър, за да изглеждат растенията живи и свежи като през деня. Осветителните тела може да са на колче в тревата или на щипка върху клоните. Алпинеумите могат да бъдат цветен акцент и през нощта, което се постига с осветление в цвят. Дърветата се осветяват от  тела, вградени в основата или встрани. Третата линия е на алеите, които могат да бъдат осветени със скрити или видими тела, като светлината може само да очертава пътеката или да е по цялата й площ. Ниски тела с добра оптика могат да разпръскват светлина на много голяма площ, без това да пречи на очите.

Разстоянието между телата зависи от техните размери – при тези до 1. 20 м то трябва да бъде около 7-8 м, при по-големите – 12 – 20 метра. Високите лампи не се препоръчват за малки градини, защото с тях се губи уютът на пространството. 

Високият клас градинско осветление е и висок клас оптика – благодарение на нея с минимум ватове се постига максимум ефект. Добрата оптика позволява  икономия на енергия.  Стъклото на качественото градинско осветление е и дифузер, чиито призми създават равномерно сияние. Използва се три вида стъкло – така нареченият тип security е закалено и с максимална удароустойчивост,  с оптична структура отвътре. Бялото опалово стъкло се използва в частни градини и е с по-добра трислойна оптична структура. Кристалното стъкло е с оптична структура, която позволява  максимална насоченост на светлината. 

Осветителните тела с високо качество са с корпуси, които са  обработени и боядисани  многослойно и с времето  не се получава надраскване и корозия. Освен това в самото тяло е използвана специална техника на полагане на контактните повърхности на кабелите, която защитава от електрически поражения. 

Енергийната ефективност на градинските тела е с особено значение при планиране на осветлението. Консумацията при енергоспестяващите и метал-халогенни крушки е в пъти по-малка и инвестицията бързо се връща. Светодиодите навлизат масово в екстериорното осветление. С тях се постига висока степен на осветеност с ниска консумация на енергия. Високоефективните източници на LED светлина консумират  от 50 до 80% по-малко  енергия в сравнение с традиционните натриеви и живачни лампи.

Системите за управление на градинското осветление също са свързани с енергийната ефективност, а освен това са изключително удобство. С подобна система осветлението може да се включва и изключва при приближаване на входната врата или вратата на гаража, да намалява и да се засилва в различните часове на нощта и на ранната сутрин според слънцегреенето в съответния сезон.

Проектантите и изпълнителите на осветлението трябва да работят съвместно с озеленителите, тъй като разположението на лампите е обвързано с разположението и вида на растенията. Самата електрическа инсталация често се прави заедно с тръбната разводка на поливната система.

Целият материл в бр. юни/2012

Специални издания