Спалнята отблизо

Ако трябва да посочим мястото в дома с най-консервативен дизайн, това несъмнено ще бъде спалнята. Ергономичните изисквания не позволяват резки движения във формата, размерите и материалите на леглата и те открай време изглеждат по подобен начин.

Все пак съвременните спални се различиват дори от моделите, създадени преди 3 и 5 години. На пръв поглед имаме същата четвъртита форма, но в същото време визията е различна. Тайната е в малките отклонения в пропорциите, дебелините  и скосяванията на отделните елементи на леглото. Като начало, новата спалня изглежда много по-лека – тя е на почти невидими крака или е стъпила направо на земята. Новите модели определено са по-ниски, но за сметка на това таблите  са уголемени – встрани и нагоре. Именно таблата е акцентът, който придава индивидуалност на тази мебел. Меките табли, тапицирани с кожа, сатен, кадифе или друг материал, са абсолютен хит в момента. Често изпълняват повече от една функция – имат вградено осветеление и продължават встрани под формата на подставка или нощно шкафче.
Материалите за спалнята остават същите – масив, ламинат, по-рядко ковано желязо и много често – кожа. Новост е желанието за пълно тапициране на леглото – не само на  таблата, но и на страниците, като така се подсилва усещането за уют, което е особено ценено в това помещение, създадено за релакс.

Целият материал в брой януари/2013


 

Специални издания