Силуети и шарки от Мароко

Надя и Иван Тарински, архитекти

Мароканският стил на живот е наслояване на традиции, чието начало идва от местните планински жители – бербери, и обитателите на пустинята – сахароиди. По-късно става смесването с андалуските традиции и до днес се говори за андалуско-мавритански стил, който се забелязва още при първия досег с мароканския начин на живот и който дава облик на мароканската къща или жилище.

АРХИТЕКТУРНИТЕ  ЕЛЕМЕНТИ

 Ако трябва да определим кой е най-отличителният елемент от мароканската къща, може би това е арката. В многобройни видове, форми и материали, тя ви посреща още при входа, присъства в интериора при врати, прозорци, сводове, ниши, камини, мебели, рамки и др. Освен че омекотява строгите геометрични линии на помещенията, тя рамкира това, което се вижда след нея.
 Често в стените се оформя засводена ниша (този елемент се среща и в нашите възрожденски къщи). Тя може да е по-голяма, за да се оформи като кът за сядане в салона. В спалнята може да се използва за вграждане на тоалетната масичка и огледалото. Може да е и по-малка, за да се експонират в нея един или повече предмети с декоративна цел.
 Дърворезбата, както и в нашите възрожденски къщи, играе важна роля в интериора. Използва се при оформянето на тавани, врати, мебели, като особено характерни са специален вид скулптирани решетки от дърво (мушарба). Те са подходящи за тамошния бит и климат, защото прецеждат светлината и улесняват движението на въздуха.

ДЕКОРАЦИЯТА

Свободно стоящите мебели за сядане – столове, табуретки (пуф), меридиен (тапицирано канапе-легло, предназначено за почивка), са разнообразни като форма, материал и изработка. Много разпространени са плетените от бамбук комплекти от столове, масички, канапета, шкафове и гардероби. 
 Растителни влакна от алое след съответна обработка служат за направата на конци, от които се тъкат платове с лъскавината и здравината на плътна коприна. Растителната коприна се оцветява в свежи пастелни тонове и от нея се правят покривки, завеси и платове за тапицерии. Тези тъкани придават блясък и изтънченост на мароканския интериор.

 Шнурове, пискюли и ширити, изработени от растителна коприна, се използват да придадат завършек на завесите, възглавниците и покривките, които присъстват във всяко помещение от дома. Всичко се изработва ръчно, в работилници, като че ли останали същите от векове. Занаят, който се предава от поколения и съхранява живи традициите.

Специални издания