Румънски архитекти спечелиха конкурса за Taiwan Tower

Проектът „Плаващи обсерватории” на румънските архитекти Дорин Стефан (DSBA), Михай Карчун и upgrade.studio спечели международния конкурс за концептуална разработка на кулата в Тайван. „Изходната ни точка беше географската форма на Тайван – остров, наподобяващ листо” – обяснява арх. Дорин Стефан. – „Оттук се появи идеята за технологично дърво, върху което проектирахме 8 асансьора (числото е свещено в местната култура), наподобяващи огромни листа. Нарекох асансьорите „плаващи обсерватории”, защото всяка кабина може да поеме от 50 до 80 човека. Конструкциите им се поддържат от балони с хелий, направени са от много лек материал, разработен от космическата индустрия, и са облицовани с последно поколение мембрана (PTFE). Движат се вертикално по релса, разположена в силно електромагнитно поле” – коментира арх. Дорин Стефан.

Според изискванията на конкурса в сградата са проектирани информационен център, музей, конферентна зала, ресторанти, офиси и неподвижни панорамни платформи. „Освен че се стремяхме да създадем кула с впечатляващ дизайн, чийто силует да символизира местността, проектът ни е и образец за зелена архитектура” – продължава архитектът.
Влиянието върху релефа е минимално. Цялото движение – на туристите и на служителите – е организирано вертикално. Ефектът „камина” е използван за естествена вентилация на различните обществени пространства. Офисите и сервизните помещения в кулата имат 360-градусова ориентация, което позволява да се намали парниковият ефект с използването на кръстосана вентилация.

Кулата сама произвежда необходимата й електроенергия. За целта е инсталирана система от аксиални турбини, разположени по вертикала, и регулируеми фотоволтаични панели, монтирани по цялата фасада на сградата. Осветлението в подземните помещения, където се намира и музеят, е проектирано като купол от оптични влакна. Дъждовната вода от всички платформи пък се събира в резервоар в мазето. Там е разположена и станция, където водата се пречиства, за да се използва отново. Отоплението на сградата и топлата вода в нея се осигуряват от геотермална система.

Специални издания