NOMA – екодизайн от А до Я

Подходът на френския производител на мебели, чието име ще чуваме все по-често, обхваща целия жизнен цикъл на продукта: проектиране, производство, дистрибуция, употреба и дори повторна употреба

 

Калина Константинова

 

Създаването на нова фирма за производство на мебели в сегашния момент е истинско предизвикателство. За да бъде конкурентна и да привлече вниманието към себе си, тя трябва да бъде обвързана с интелигентна, оригинална и смислена идея; да предлага решения, свързани с актуалните икономически и екологични  казуси, както и да разполага с ясна визия за бъдещето. Комплексната задача изглежда не е затруднила французите Гийом Галой и Брус Рибей, които се впускат наскоро в авантюрата, създавайки NOMA (съкращение от Nobles Matières- благородни материи).

Брус Рибей и Гийом Галой, архитект и инженер, чувствителни към екологичните проблеми, решават, че е настъпил момент, в който не могат повече да отричат както индивидуалната си, така и колективната отговорност по отношение на задълбочаващата се криза, свързана с околната среда. Убедени са, че е необходима мобилизация, промяна в статуквото, както и че съществуват решения.

„Създадохме NOMA с желание да участваме в изработването на мебели с много високо качество, които да са красиви, устойчиви, комфортни и функционални, но най-вече екологични. Голяма част от нашата работа е свързана с намиране на алтернативни материали за производство, както и проучване на възможностите за рециклиране. Според нас в днешно време рециклираните материали са с най-голяма добавена стойност.  За тях може да кажем, че са новите благородни материали“, споделят основателите на фирмата.

Подходът на NOMA обхваща целия жизнен цикъл на продукта: проектиране, производство, дистрибуция, употреба и дори повторна употреба. Марката предлага предмети, чиято красота и комфорт гарантират продължителна употреба в интериора, но и предвиждат бъдещото им рециклиране в самия процес на проектиране.

Фирмата гарантира пълна прозрачност и проследяемост на производствения  процес от  произхода, техниките за обработка, транспортирането, съхранението на суровините, до последните щрихи в оформянето на крайния продукт.

Към проекта си NOMA привлича дизайнери и студия като Сам Барон, A+A Cooren, Денис Монтел и Джулия Кап ( RDAI),  Jean-Marc Gady, Шарлот Джулиард.

Всяка мебел или предмет от каталога на фирмата гордо афишира процента рециклирани материали, от които е изработен, или своята собствена рециклируемост. Този подход успява освен да информира потребителите, но и да им предложи промяна в мисленето и по-голяма отговорност.

 

Специални издания