Не на влагата

Изборът на водо- и влагоустойчиви мебели е  задължителен за банята/
 
Калина Константинова
 
 
Влагата е един от големите проблеми в мокрите помещения. За да я избегнем, трябва непременно да се погрижим за добрата вентилация, но също така да се уверим, че използваме  подходящи мебели, покрития, настилки и бои, които ще я държат далеч от всички повърхности. Едно от най-важните условия е материалът, от който са изработени мебелите.
 

Водоустойчиви мебели от висококачествен ПВЦ материал по размер и визия на клиента и възможност за изработка с дървесен ефект и богата цветова гама. От Булгрес
 
 
 
Предварително трябва да помислим къде ще бъдат разположени те – в пряк контакт с водата или в непосредствена близост до нея. Това ще определи дали основният материал ще бъде влаго- или водоустойчив, съответно MDF, ПДЧ или PVC. Продуктите, изработени от MDF и ПДЧ, обикновено не са импрегнирани и защитени със специален повърхностен слой срещу проникването на вода към сърцевината на материала. А ако това се случи, следват деформации, разлепване и други нарушения в здравината и външния вид на мебелите. За места, където има риск от директен досег с вода, и за помещения с висока влажност са подходящи материали като стъкло, качествени пластмаси, покрития от гранитогрес, винил, синтетичен камък и други високотехнологични материали. Има и устойчива дървесина, но тя задължително трябва да бъде обработена по специален начин със смоли и лакове.
 
 

Шкаф за баня, серия Tesi. От Ideal Standart
 
 
Интересно решение са мебелите от естествен камък, покрити с глазури на водна основа, чиито характеристики са изключително подходящи за мокри помещения- те издържат на много ниски и много високи температури, на надрасквания, на заливане с киселини или други увреждащи субстанции. Имат UV защита и са лесни за поддръжка.
 
 
Обзавеждане за баня от масивно тиково дърво с плот и мивка от
глазиран естествен вулканичен камък, в цвят по избор на клиента.
Тикът, известен като едно от най-здравите дървета, гарантира
100% непромукаемост на шкафа, дори и в най-влажните помещения.
От Art Tropical Stones

Добре е да обърнем внимание и на огледалата. Те също трябва да са влагоустойчиви, да не се влияят от температурни разлики и да не се запотяват от изпаренията. На пазара се предлагат качествени огледала със специално многослойно покритие на основата на естествени смоли, което предпазва от влиянието на парата и от разслояване. Отразяващата повърхност от висок клас пък се покрива с разтвор от сребро, мед и специален защитен лак. Ефектът на запотяване се избягва чрез вградена система за затопляне, която поддържа температурата му близка до тази на въздуха.  Ръбовете и кантовете на влагоусойчивите огледала и обзавеждане се обработват по специален начин, различен от този на останалите мебели, така че в тях по никакъв начин да не проникват вода и влага.

Целият материал може да видите в брой май/юни 2018; стр. 98

Специални издания