Мекотата на бетона

Смело решение, което разчупва клишетата за семеен уют

Антоанета Баева
снимки Александър Новоселски
интериор: ИИ студио (Concretto), Ана Коларова и Николай Бойков със съдействието на „Склада”
Дизайнери и архитекти предпочитат бетона заради неговата автентична структура и сурово излъчване, което придава съвременна индустриална нотка на интериора. Материалът почти винаги играе ролята на акцент и изразява градския лайфстайл, свързан с ъндърграунд културата и юпи вкусовете.  В този интериор бетонът е и нещо повече – смело решение, което разчупва клишетата за семеен уют. Откриваме го не само върху стените, но и като материал, от който са изработени част от мебелите и дори осветителни тела. Изпълнението на проекта напълно опровергава предразсъдъка, че бетонът внася  хладна враждебност в интериора. Пътят до този резултат обаче е дълъг и минава през усет, баланс, верен избор на цветове, мебели и аксесоари, и не на последно място – технология, с която бетонните панели са обработени до фини плоскости с приятен, мек финиш.
Темата за бетона съвсем не е единствената интересна линия в този проект. Въпреки че стилистиката определено е изчистена, няма да я наречем „минималистична”,  защото в нея откриваме изискана артистична еклектика и заиграване с различни културни символи.
Впечатляващи са архитектурните решения, с които малката площ от 70 кв. м изглежда просторна и побира целия огромен арсенал на семейство с бебе. Всички излишни стени падат, ненужните чупки се изправят, а останалите се оползотворяват, подовете се изравняват. Банята и сервизното помещение  пък са поместени зад ефирни стени, без да затормозяват пространството.
Впечатляващи са и цветовите решения, които съчетават различни нюанси на зеленото със сиво, ръжда и дърво и създават естествено и меко впечатление с доза дискретна екстравагантност.
Целият материал в брой март/ 2016

 

Специални издания