Класически мотиви и модерни решения в банята

Серия Cimentine Black&White – плочките с размери 20/20 с флорални и геометрични мотиви са идеално решение за класическата баня. Предлага “Булгрес”.

текст Катя Атанасова

Специализираните изложения регистрират промяна в технологичните характеристики на облицовъчните материали. Гранитогресът отдавна започна да увеличава размерите си и днес грес-плочите стигат гигантското число 3 м. И докато големината нараства, дебелината им намалява и лидерите в производството достигнаха свръхтънка плоча 3 мм. Керамичната плочка също промени размерите си и вече има колекции гланцови плочки с дебелина 5,5 мм и размери 30,5х91,5мм, което е абсолютна иновация за керамиката. Наред с промяната на размерите, гранитогресът и керамиката се усъвършенстват и като функционалност – финишите не позволяват хлъзгане и много лесно се почистват.

Серия Cathay е резултат на авангардна производствена технология: гранитогрес, получен чрез пресоване, вместо компактиране, като така се намалява напрежението в сместа. Специалната декоративна технология представлява сложен релеф, получен чрез изрязване на една полирана плоча и залепването и върху друга, матирана. Така постигнатата ефектна облицовка е подходяща за всички помещения в дома, не само за банята. От Volturno.
В областта на дизайна разнообразието е толкова голямо, че може да се напише книга. Особено актуални в момента са имитациите на естествени материали – плочките наподобяват до съвършенство дърво, камък, метал, както и различни тъкани – лен, коприна. Плочките са ефектни със своя релеф и интересни финиши – огледални детайли, светлоотражателни елементи, 3D илюзии, редуване на мат и гланц, принтове. Квадратът и правоъгълникът отстъпиха място на многоъгълниците.

В сeрия Maiolica на Iris Ceramica традицията е източник на вдъхновение за съвременния дизайн. Ръчноизработен продукт, който благодарение на играта на светлината и структурата създава неповторим стил. Размерите 20×20 и 60×20 позволяват да се създаде различна геометрия и смесване на основните цветове. Предлага Art Gres.
Цветовете сякаш изчезнаха от новите колекции. Дизайнът е подчинен на бледите, естествени тонове в гамата на охра, графит, бяло, ръжда, какао и акценти в синьо, зелено, бордо… В съвременните решения се залага на изчистена визия, която създава усещане за връзка с природата или на изразената графичност с урбанистичен привкус. В класическите бани традиционните орнаменти и мотиви отново са на мода в отговор на носталгията по непреходните ценности и аристократизма на миналото.
Серия Pop представя комиксите в ново измерение – като плочка. Колекция, вдъхновена от комикс изкуството на Рой Лихтенстайн, в която 10 различни илюстрирани плочки се редуват в 10 неонови цвята, за да пресъздадат вълнението от едно щуро преследване. Предлага Volturno.
Целият материал в брой май 2015 г.

Специални издания