Интерактивни градини

текст Благослава Банчева
снимки v2com

Шестнадесетото издание на международния градинарски фестивал в Квебек, Канада събра стотици архитекти, дизайнери, градинари и посетители от цял свят. Фестивалът насърчава взаимодействието между визуалните изкуства, архитектурата, ландшафта, дизайна и природата и вдъхновява посетителите с уникални инсталации, които се представят всяко лято. По регламент международно жури избира най-добрите кандидати да реализират и представят проектите си в рамките на фестивала. Тази година победителите в творческата надпревара бяха шестима от общо 309 участници.
 
Повечето от градинарските инсталации бяха интерактивни. Целта на авторите им бе да провокират и заинтригуват посетителите с неизвестното – дървета, които се движат в пейзажа, сини цветя, вплетени в пътека или зелени кръгчета, потрепващи като блестящи листа на топола. Хората можеха да обуят цветни гумени ботуши, с които да прекосят малко езеро и да тайната, скрита в него.
 
До 16 ноември 2015 г. се приемат заявления за участие в следващото издание на фестивала. Конкурсът е отворен за ландшафтни архитекти, архитекти, дизайнери и художници от цял свят. Повече информация за условията може да прочетете на www.projects.internationalgardenfestival.ca.
 
 
Around-About
Проект: Talmon Biran architecture / Израел
Обратно на японската дзен градина, която се наблюдава отвън, тази се гледа, създава и преживява отвътре като забавна игра. Когато посетителят реши да излезе от градината, стъпките му развалят фигурите в чакъла. Когато се върне обратно и продължи да върти колелата, градината възстановява съвършения си баланс.
 
 
 
Carrе bleu sur fond blanc
Проект: Kihan Kim & Ophеlie Bouvet / Франция
Бели ленти, опънати между растенията, отделят цветовете от стъблата и листата им. Създава се впечатление за плаващ цветен облак, който става все по-голям с разцъфването на цветята.
 
 
I like to move it
Проект: DIXNEUFCENTQUATREVINGTSIX Architecture / Франция
В тази градина посетителите се сблъскват с привидно дива поляна. Треви и няколко брези растат на фона на гъста зеленина. Тук сякаш нищо не се случва. Докато не забележат траншеите по земята, които образуват решетка. Приближават се, разглеждат ги и накрая ги докосват. И точно тогава дърветата започват да се движат. Посетителите могат да плъзгат дърветата по улеите и да създадат своя собствена градина.
 
 
Popple
Проект: Meaghan Hunter & Suzy Melo, Winnipeg / Канада
Тази градина е дестилация на съществуващия терен. Опънатите цветни завеси имитират магическите звуци и гледка на потрепващи листа на топола.
 
 
Se mouiller
Проект: Groupe A / Annexe U / Канада
Инсталацията насочва вниманието към инвазивните растителни видове и крехкото равновесие в екосистемите. Растенията са поставени в специални хранилища. В предстоящите месеци те ще излязат извън тях. Ситуацията е извън контрол? Какво се случва, когато нещо красиво, стане опасно?
 
 
Macro / Micro / Myco
Проект: Pete North и магистри по ландшафтна архитектура в Университета в Торонто
Една интригуваща инсталация, представяща миниатюрния свят на мицелите (гъбите) – организми, преминаващи през огромни трансформации. 
 
 

Специални издания