Игриви градини

текст: Благослава Банчева, снимки: v2com 

Международният фестивал на градината, който се провежда ежегодно в Канада, посвети 18-тото си издание на играта. Акцентът в проектите на шестте избрани ландшафтни студиа е забавлението – както за дизайнерите, така и за посетителите. Експозицията е озаглавена “Playsages” – игра на думи, съчетаваща play (англ. игра) + paysages (фр. градина).
 
Организаторите на Фестивала отправиха предизвикателство към дизайнерите – да предложат решение за все по-осезателното отдалечаване от естествената природа. „Прекарваме по-малко време навън, а когато все пак излезем, наблюдаваме пейзажа с електронни устройства в ръцете и заглушаваме природните звуци със слушалки в ушите” – споделят те. Шестте проекта, избрани от 162 предложения на дизайнери от 30 държави, отговориха на поканата за представят своя интерпретация на тема „игра” и да участват в глобалната дискусия за „природния дефицит”.
 
1.
Проект: L’Escale
Автор/и: Collectif Escargo, Монреал (Канада)
Малки парчета земя, поставени върху детски вагонетки, които могат да бъдат премествани от посетителите.
 
 
 
 
 
2.
Проект: The Woodstock
Автор/и: Atelier YokYok, Париж (Франция)
Необичайна детска площадка расте в сянката на дърветата и образува пространство за игра, където децата стават гиганти, кацнали в горната част на дървена пътека.
 
 
 
 
 
3.
Проект: La Chrysalide
Автор/и:  Gabriel Lacombe & Virginie Roy-Mazoyer, Ванкувър и Монреал
Покана за почивка във времето, между детството и зрялата възраст. Посетителят може да се изкачи на дървото, да направи гнездо и да полежи и помечтае там.
 
 
 
 
 
4.
Проект: Paysage euphonique
Автор/и: MANI, Монреал (Канада)
Гигантски съоръжения за игра карат посетителите да виждат и чуват природата по различен начин.

 
 
 
5.
Проект: Soundcloud
Автор/и: Johanna Ballhaus и Helen Wyss, Монреал (Канада) и Fribourg (Швейцария) Камбанки, прикрепени към краищата на метални пръчки, създават приказна атмосфера.

 
 
 
6.
Проект: HAIKU
Автор/и:  Francisco A. Garcia Pérez и Alessandra Vignotto, Гранада (Испания).
Самотна люлка в гората, наводнена пътека, неподвижен камък – символи на кръговрата в горския живот.
 
 
 
 
 
 
 

Специални издания