Хулия и Невидимите

Ивайло  Харалампиев, Мадрид

Силуетите на три незавършени женски глави, направени от стоманени пръчки, сякаш левитират в Стъкления дворец в най-популярния градски парк в Мадрид – Ел Ретиро. Скулптурната инсталация „Невидими“ е създадена от испанския артист Джауме Пленса специално за Palacio de Cristal, където остава до 3 март.

 

„Творбата изисква известно усилие, за да бъде визуално възприета. Съзнавам, че не улеснявам зрителя, но мисля, че това е важно в момент, когато всичко е прекалено краткотрайно и бързо. Тук се изисква зрителят да поспре, да бъде активен, а не пасивен наблюдател“, казва Пленса.

 

Скулптурният ансамбъл е визуално ехо на архитектурната структура на самия дворец, казват от най-големия музей за модерно изкуство в Мадрид – Reina Sofia, който се грижи за артпрограмата на Стъкления дворец. Възпроизведена е и динамиката, с която стъклено-стоманената структура общува с парка, в който се намира. Фигурите до голяма степен са метаморфоза на реалните жени, служили за модели на артиста.  Пленса рисува на ръка, но използва и сложен компютърен алгоритъм, специално създаден за спецификата на неговата работа.

 

През деня почти прозрачните фигури общуват директно с постоянно променящата се естествена светлина. Джауме Пленса обаче приканва зрителите да се върнат след затварянето на двореца в 18 ч., защото успоредно със спускането на нощта в оставащите четири часа до затварянето на парка те ще станат свидетели на „почти магически сън“. Той предлага идеята музеите да се превърнат във витрини и отвън, като по този начин още по-активно ще общуват с градската среда.

 

„Фигурите приканват към тишина, към движение около тях в търсене на детайлите и тайните им, към съзерцаване на  заиграването със светлината на границата между материалното и нематериалното. Те поставят под въпрос мястото, на което са намираме, смесват осезаемото и неосезаемото, присъствието и изчезването. Енигматична памет за времето, в което живеем“, казва кураторът на изложбата Жоао Фернандеш.

 

На Plaza Colon, един от централните площади в Мадрид, на пиедестала на който допреди няколко години стоеше статуята на Христофор Колумб (в момента тя е преместена в центъра на площада), се издига силуетът на Julia, още една творба на Джауме Пленса. И тя е създадена специално за Мадрид, където ще остане до 20 декемеври 2019. Проектът е сътрудничество между Fundacion María Cristina Masaveu Peterson и кметството на града. Идеята е чрез сменящи се във времето творби да се променя и възприятието на градската среда, както и да се затвърди присъствието на изкуството в общественото пространство.
Високата 12 метра скулптура е изработена от полиестерна смола и прах от бял мрамор. „Хулия се обръща към сърцето на всеки от нас. Тя е едно поетично виртуално огледало, в което всеки може да види отражението на най-съкровените си въпроси“, казва Пленса.

 

Роден през 1955 г. в Барселона, Джауме Пленса предпочита да се определя като скулптор, въпреки че експериментира също с поезия, графика и живопис, видео, включително и сценография. Негови произведения са част от градския пейзаж в различни градове в Испания, Франция, Япония, САЩ. Бил е преподавател в Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts в Париж. Често е канен като лектор и в School of the Art Institute в Чикаго. В момента MACBA, най-големият музей на съвременно изкуство в Барселона, показва негова ретроспективна изложба до 22 април, обхващаща работата му от 80-те години на ХХ век до днес.

 

Специални издания