Екзотичен пачуърк

Ориенталски мотиви в модерната баня 
 
Катя Василева 
 
 
Банята днес е преобладаващо в спокойни, приглушени тонове, но желанието за повече емоция в дизайна съживи цветните традиционни мотиви в плочките.  Ориенталските  орнаменти  внасят екзотика и асоциация за непознати култури и далечни географски измерения.  Стилистично тези мотиви трудно могат да се класифицират, но настроението им отвежда някъде в Мароко – страна,  чийто чар преплита исторически  влияния на араби, бербери и испанци.  Специфичните геометрични модели, съдържащи квадрати, правоъгълници, диаманти, шестолъчни звезди и осмоъгълници, се обогатяват  с флорални мотиви в перфектни пропорции, изчислени с математическа точност.  Декоративните плочки в мароканската култура имат своя философия – те  въплъщават идеята, че всичко в този свят е хармонично и подредено. Изображенията имат отношение и към  релаксацията със своите перфектни  ритмични повторения.  Тези мозайки, които в миналото са били истински произведения на изкуството, днес са силен декоративен акцент в настилки и облицовки.  Строгата регулацията на цветовете: зелено, бяло, синьо, кафяво, червено, днес е разчупена с нова модерна палитра.  Етномотивите  стават част от изчистени, модерни интериори и така тяхната  екзотика придобива съвършено ново звучене. 
 
Някои от производителите ползват  стари технологии, ръчна изработка, натурални пигменти, висококачествен цимент, мраморен прах и мрамор.  Други предлагат по-масово производство на керамични плочки с принтирани мотиви. 
 
 
Изборът на смесители и санитария за подобен декор може да се движи по две линии – на подобието и на контраста.  В някои решения батериите, мивките и шкафовете са в подобен стил с препратка към миналото и традициите,  а в други са с модерна, изчистена линия, която подчертава пищната стилистика на плочките.  
 

Целият материал в брой март/2017
 
 

Специални издания