Дърво и стомана

текст Калина Константинова

интериор Boom Town
снимки Ангъс МакРичи

Тази фамилна къща на два етажа в Монреал е трябвало да бъде напълно реконструирана. На първото й ниво са премахнати повечето вътрешни стени с цел да се отвори по-голямо пространство, в което се обособяват кухня, дневна и трапезария. Наложило се подсилване на стуктурата със стоманена конструкция, която е оставена напълно видима.

На места е видима и бетонната конструкция – някои от стените, както и камината, са оставени в суровия им вид. Дървените греди на тавана и детайли от интериора също са в груб, необработен вид. Всички тези елементи създават една по-скоро хладна атмосфера с индустриална нотка, но омекотена от настилката на пода – паркет в топъл цвят, и от обзавеждането в приятни, пастелни тонове.

Къщата има заден двор, към който преди реконструкцията са гледали малки прозорчета. Сега стените към външното пространство са премахнати и на тяхно място са поставени плъзгащи се врати, което осигурява идеална връзка между интериор и екстериор.

Кухнята е решена в по-индустриален стил, като и тук избраната декоративна настилка внася топлина. Дървеният материал, останал при премахването на вътрешните стени на първото ниво, е бил оползотворен, като от него са създадени например дървената маса и столчетата в кухнята, както и дървените врати към банята на второто ниво.

 

 

Специални издания