DESIGN LABORATORY 2006

Design digest с Теменужка Захариева  www.trendoffice.blogspot.com

DESIGN LABORATORY 2006
За четвърта поредна година Electrolux организира международен конкурс за дизайн на тема електроуредите на бъдещето. Студентите по дизайн от цял свят ще търсят решения за консервирането и обработката на хранителните продукти, които да отговарят на “здравословните навици на храненето през 2016 година”. Регистрацията за участие трябва да стане до 18 август. Повече подробности на адрес: www.electrolux.com/designlab
 
Белградската седмица на дизайна
През третата седмица на април се проведе Белградската седмица на дизайна с почти 50 участници от много страни и известни имена като Gaetano Pesce, Karim Rashid, Konstantin Grcic, Ross Lovegrove, Luigi Colani. Целта на организаторите е фестивалът в Белград да се превърне в най-голямото ежегодно международно събитие за района в сферата на дизайна, рекламите и модерния бизнес. Идеята е от тази година всяка трета седмица на април творческите умове и организации,  които подпомагат изобретенията и новите концепции, да се срещат тук с цел да се изгражда мрежа от професионалисти и приятели. Jovan Jelovac, председателстващ Седмицата на дизайна, разказва: “През септември 2003 г. бях единственият делегат от Източна Европа на World Creative Forum. През тази седмица сякаш творческият елит на света се беше събрал в Лондон…” Тогава се решава да се проведат в 7 дни известната Лондонска седмица на модата, мебелното изложение 100% Design, World Creative Forum и още множество изложби, дискусии и събития, превръщайки по този начин Лондон в център на света за седем дни. Появява се Лондонската седмица на дизайна.

“Спомням си – казва  Jovan Jelovac, – че си помислих: каква невероятна атмосфера за срещи, контакти и обмен… Тогава ми хрумна, че е възможно и Белград и Сърбия да бъдат забелязани след 20 години, и то не заради новините на CNN  за кризисни моменти… и че Белград трябва да стане домакин на такова събиране и да създадем Белградска седмица на дизайна.” Цялото интервю можете да видите на сайта на фестивала на адрес:

http://www.belgradedesignweek.com/jovanovstatementeng.html

Вероятно ще научим повече за резултатите от този нов фестивал през следващите седмици, но поне засега не е известно да има българско участие. Жалко би било да не бъдем част от първата Седмица на дизайна в района на Източна Европа.

Специални издания