Плевнята – сърцето на Родопа, което бие отново

 

100 годишна плевня в село Киселчово е преобразена за нов живот интериор

проект и текст: арх. Надя Ченгелиева,

снимки Гео Карл Павлов

 

Миналата година имах една различна задача, различен опит, който ме изведе от утъпканата пътека и ме вдъхнови. Резултатът е полифункционално социално пространство, което получи името „Хвърчило” и наистина даде криле на старата сграда и на местната общност.

 

В този проект се преплитат три особено важни теми за съвремието: опазването на архитектурното наследство, устойчивото развитие на местните общности и устойчивото бъдеще, свързано с еко материалите, с мисълта за човека и за околната среда.

 

Задачата беше да направя обитаема една запусната 100-годишна плевня в село Киселчово, Родопите. Постройката се намира в двора на къща за гости „Хвърчило“ и е продължение на това специално място с мисия, предназначено за всички, които искат да възстановят връзката със земята и себе си. Трябваше да превърнем плевнята в отворено, споделено пространство за физически и духовни практики, което да може да се преконфигурира в място за почивка, спорт, ателиета, хранене и уникално по рода си настаняване.

 

Много пъти ни съветваха да бутнем “съборетината” и да издигнем на нейно място нова постройка, с параметрите, които ни трябваха. Но пък ние искахме да запазим старото здание и старото знание, и да го надградим с нови технологии. Нито сме първите, нито последните в подобна ситуация.

 

Стабилизирахме основите, изчистихме каменната зидария, вдигнахме един стоманобетонен екзоскелет, върху който легнаха новите товари, вкарахме въздух и светлина в новите обеми. Използвахме дърво, слама, бетон и камък. Изградихме нови инсталации, бани, отопление.

 

Ремонтните и строителните работи бяха изключително затруднени, предвид това, че до село Киселчово едва има път, а до плевнята нормално се стига с раницата на гръб. Но нашите строители се справиха и с това. Справиха се и защото се вдъхновиха – цялата местна общност беше ангажирана в мероприятието, усещаха подем и живот в това забравено място.

 

Всичко извършихме с помощта на местни майстори, ангажирахме каменари, дърводелци, опитни в местните традиции и занаяти. Съобразихме строителството и материалите с атмосферните условия, надморската височина, буквално стъпихме върху миналото, върху камъни, редени преди 100 години, използвахме дървен местен материал, обработен с масло, както и съвременни строителни материали, но възможно най-натурални и здравословни и без компромис със естетиката. Получи се една невероятна среща на минало и бъдеще.

 

Така създадохме една универсална формула за по-добро състояние на духа, за здраве и наслада. Концепцията за връщането към природата е личен избор, който изисква да се лишиш от някои градски удобства. В отплата, разбира се, получаваш повече въздух, вода, небе. И чувстваш земята под краката си. За хората, които са силно свързани с природата, това е необходимост. За градския човек това се свежда п о-скоро до едно уикенд изживяване, но макар и за кратко, то се помни дълго и оставя своята позитивна следа.

 

hvarchillo.com

 

Специални издания