Най-високият небостъргач в света се строи в Саудитска Арабия

Възобнови се строителството по Jeddah Tower в Саудитска Арабия, небостъргач, проектиран от чикагското студио Adrian Smith + Gill Gordon Architecture, който се очаква да се превърне в най-високата сграда в света достигайки 1000 метра. Това, разбира се, ще го направи по-висок от сегашния рекордьор- 828-метровия Бурж Халифа в Дубай. Сградата е добре позната на Ейдриън Смит, защото именно той ръководи строителството й когато работи в архитектурното студио Skidmore Owings & Merrill (SOM).

Проектът на Jeddah Tower разкрива елегантна стъклена триъгълна конструкция с вдлъбнати страни, подобни на перки, които се стесняват към върха. В сградата ще има хотели, офиси, резиденции, частни домове, площадки за наблюдение…

 

Първите изображения на бъдещата кула бяха публикувани през 2011 г., а през 2013 г. беше направена първа копка, но проектът страда от непрекъснати спирания и подновявания.

През 2018 г строежът достига до 63 етаж.

 

 

Саудитска Арабия предприема редица проекти за развитие и в момента е започвала строителство на най-малко 14 „мега проекта“, между които 170 километровия град, наречен The Line, част от проекта Neom, който беше критикуван от Съвета по правата на човека към ООН.

Ейдриън Смит и Гордън Гил основаха едноименната си фирма през 2006 г., след като и двамата напуснаха SOM. Един от емблематичните проекти на студиото е The Central Park Tower в Ню Йорк.

Специални издания