Архитектурни фрагменти

Изложба на архитект Мариà Кастелó, член на професионалното жури на тазгодишните награди на списание Наш Дом, се позиционира на границата на различни изкуства

 

Калина Константинова

 

Най-новият проект на испанецът Мариà Кастелó  обхваща работата му на архитект и талантите му на художник, фотограф и скулптор.

Обемни картини, скулптори за закачване на стената, импресии, играещи с формата, със сянката и светлината- „Архитектурните фрагменти“ са всичко това и много повече.

Много от тях представляват детайли от проекти на студио Marià Castelló, други са вдъхновени от традиционни сгради на остров Форментера, мястото къде живее и работи архитект Кастелó.

„Фрагментите“ са модули във формат 20/5/20 cм и са направени в по-голямата си част от бетон и от локални материали.

Всеки един разказва история, говори ни за красотата на детайлите, за връзката между формата и функцията, за ролята на градивния материал, на цвета. Приканва ни да надникнем през  прозорците, да погледнем зад вратата, да изкачим стълбите, за да открием какво ни очаква отвъд.

Те могат и да бъдат комбинирани по десетки начини, като детска игра, създавайки портали към необятен нов свят, изпълнен с възможности.

Изложбата може да бъде видяна на остров Форментера, а за повече подробности посетете https://m-ar.net/.

 

Специални издания