Спокойствие и светлина

Къща, изградена с респект към природата, на испанския остров Форментера

 

Калина Константинова, проект и снимки Marià Castelló (www.m-ar.net)

 

Най-новият проект на испанския архитект Мариа Кастело се намира във вътрешността на остров Форментера в селскостопански район, обграден от обработваеми площи. Къщата на площ 70 кв.м е разделена на три обема, които се вписват по-адекватно в околната среда, отколкото ако бяха обединени. Първият обем представлява открита тераса, която осигурява сянка; във втория са разположени дневната, кухнята и трапезарията, а в третия- спалните.

Изградена е цистерна за вода, която се използва целогодишно както за поливане, така и за домакински и битови нужди.

От интериора се разкриват красиви гледки към заобикалящите полета с житни и овесени култури и към приятните пастелни зелени тонове на бадемовите и смокиновите насаждения. Архитектът е искал да създаде хармонична връзка между интериор и екстериор и да отрази специфичната светлина, цветовата гама и цялостното усещане за спокойствие на природата. Постигнал го е с използването на керамика и дърво, които е съчетал изключително умело.

Топлината на земята от екстериора е пренесена върху настилките и таваните в интериора, благодарение на керамичните сводове, типични за архитектурата на близкия остров Майорка, и пресованите теракотени плочи. Намираме керамичните покрития и на други места в къщата- при декоративните връзки между обемите,  като покритие на покривите, като облицовка в спалните. Керамични плочи с полирана повърхност в приятен зелен оттенък пък са използвани в банята и кухнята, където внасят свежест и правят връзка със заобикалящата растителност.

Изключително интересни са осветителните тела, създадени от архитект Мария Кастело, които са като изящни произведения на изкуството. Миниатюрни архитектурни фрагменти, скулптури, играещи със светлината и сянката, и най-вече уникати, изработени специално за мястото, са истинската добавена стойност към проекта. Вдъхновени са от  персоналния артистичен проект на архитект Кастело „Fragments d’Arquitectura“.  (https://m-ar.net/fragments-darquitectura/)

Повечето мебели са проектирани по поръчка, но е създаден интересен еклектичен микс между „икони“ на дизайна като креслото по проект на Торес Калве от 1934 г., традиционни столове от остров Форментера, както и по-съвременни предложения като масите от колекцията D12, проектирани от Мария Кастело и Лорена Рузафа за производителя Diabla Outdoor.

 

 

Специални издания