Designer’s days

Designer’s days

 

Арх. Пролет Попова

 

11 – 15 юни 2009, Париж
 
Деветото издание на дните на дизайна в Париж привлече многобройна публика в 47-те специално организирани изложби във френската столица. Принос за успеха на събитието вероятно има тазгодишната тема „Тайни на дизайна“, която бе вдъхновила професионалисти и студенти от най-добрите световни училища по дизайн. Висшето национално училище за индустриален дизайн представи „Слънчева памет“ – пътуваща изложба на предмети, използващи слънчевата енергия. Проектите са разработени съвместно с Федералното политехническо училище в Лозана, Калифорнийската академия по изкуства в Сан Франциско, Кралската академия по изкуства в Лондон и Кантоналното училище по изкуства в Лозана. Целта е да се използват най-новите технологии за създаването на предмети от ежедневието. В съвсем друг, традиционен регистър, „COR+INTERLÜBKE” отпразнува 150 годишнината на легендарния стол „Тонет“ с оригинална инсталация на Пабло Рейносо и издаването на ограничена серия, представена лично от господин Клаус Тонет, доайенът на тримата братя Тонет пето поколение.
 
„KVADRAT” също бе посветил Designer’s days на мебелите за сядане и по-точно на сюрреалистичните мебели-възглавници на Стефани Марен. „CASSINA” бе поверила на Пиеро Лисони сценографията за представяне на най-известните си модели. Феручо Лавиани се бе вдъхновил от Фелини и италианския начин на живот за експозицията „Dolce vita” за „KARTELL”, а Марк Садлер бе окупирал изложбената зала на SILVERA BASTILLE с инсталацията „Fiber Evolution” за FOSCARINI. За целта дизайнерът бе използвал собствените си произведения – абажури и осветителни тела, произведени по авангардни технологии на основата на оптични влакна.
Прословутата национална манифактура в Севр проследяваше циклите на създаване на порцелановите предмети и дори бе дала възможност на публиката да се вживее в ролята на творец и да извае формите на гигантска ваза. Експозицията „преливаше“ дори във фонтана на площада пред изложбената зала на манифактурата. Противно на това, силиконовата инсталация – фонтан на Цюри Гета се бе „приютила“ при специалиста на баните „CASCADE HI-TECH“.
 
Културният център на Дания също се бе включил в събитието със сценографията „To be continued“ на Луиз Кампбел, представляваща три оригинални и изпълнени с хумор интериорни инсталации. Кухните „BULTHAUP“ се бяха постарали да събудят децата в нас със закачливата инсталация от микадо на Мариан Гели, съчетаваща японстото изкуство на сгъване на хартия и апетитът към вкусните десерти. За тази цел младата дизайнерка бе привлякла за съмишленик корифеят на сладкишите във Франция Пиер Ерме.
 
Дните на дизайна дадоха отлична възможност на публиката да се запознае с новооткритата изложбена зала на SILVERA WAGRAM, впечатляваща както с изложените предмети, така и с архитектурното си пространство.
 
И все пак, лъвското място си отреди “BACCARAT” с инсталацията „Le Rouge de 5 heures“, с която Маурицио Галанте и Тал Ланкман ни открехват мистерията на вечното и неповторимо „червено Бакара“. Легендарният кристал се получава в резултат на сложна алхимична реакция между прозрачен кристал и злато. Пет часа загряване са необходими, за да започне обагрянето в червено на кристала.
 

 

Специални издания