За почивка и вдъхновение

Изчистено пространство с артистични детайли и  функционални решения

 

текст Антоанета Баева 
снимки Александър Новоселски 
интериор арх. Боряна Койчева и Зравко Койчев, Студио 10+

 

Собствениците на това жилище обичат книгите. А студио Студио 10 + харесват бялото и минималистичната стилистика. Така се ражда това одухотворено, изчистено пространство, с чаровни детайли и интересни функционални решения. Надстройката на къща в центъра на София предлага възможност за голямо жилище от 200 кв. м, 60 от които са тераси. Така апартаментът  естествено се отваря навън с големи прозорци и през деня е облян от светлина. Авторите превръщат мястото в артистичен дом, в който модерното взаимодейства с универсалното, а минималистичното – с уют и характер. Прецизният избор на мебели осмисля всяка зона с функция, без претоварване с излишни вещи. Добре подбраните детайли, аксесоари и изкуство са онова майсторско докосване, което позволява да се говори за дизайн.
Модерно, но устойчиво във времето, непретенциозно, но с висока класа, удобно, но без компромиси с естетиката, това жилище е елегантен пристан за почивка и вдъхновение.

 

Собствениците държали да има една синя стена и тя се превръща в изходна точка за избора на цветове. Забележително е решението за конзолната камина, която „виси” на метална конструкция. Дървената етажерка и „гръбнакът” от тръби обединява двата центъра на дома – огнището и телевизора.
Картините на Румен Рачев са с главна роля за духа и естетиката на интериора.

 

Много от техническите решения са дело на Здравко Койчев. Най-голямото предизвикателство в проекта е коминът в дневната. Авторите подхождат нестандартно и го заменят с две алуминиеви тръби, които не само стоят като акцент, но и топлят.

 

Специални издания