Военната академия

текст и снимки Калин Йорданов

Край Перловската река, при кръстовището на столичния бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. “Шипка” се издига дълга кована ограда, направена от цеви на пушки. Общо 1895 броя “Крънка” и “Бердана”, оцелели от онези сто и петдесет хиляди пушки, подарени на младата българска войска от Русия след Освободителната война. Оръжията, с които през 1885 г. достойно е защитено Съединението на България. Зад тази уникална ограда се намира отворилият врати преди шест години просторен парк на Военната академия “Георги Стойков Раковски”.
 

 

Официалният портал с караулката и започващата от него “Алея на победите” и издигащото се над езерото каменно стълбище с “Алеята на началниците” отвеждат към билото на възвишението на парка, където зад столетните дървета се издига внушителното триетажно здание на главния корпус (пансион) на Военната академия. То е построено в периода 1888-1894 г. от чешкия архитект Антонин Колар.

 
Неороманският стил на каменната фасада, арковидните прозорци и сводове, както и зъберите и бойните кули върху корнизите на покрива придават на Академията очарователния вид на британски старинен замък или дворец. Погледнат в перспектива “от птичи поглед”, планът на сградата оформя буквата “Е” (началната буква от името на царица Елеонора). В пансиона се намират две от най-важните помещения в целия комплекс – аулата и царските салони.
 
 

Специални издания