Убежище на Shelter Island

Избеляло дърво, пастелни тонове, антики и буйна растителност – трудно е да повярваш, че лятната къща на дизайнерката Хариет Макдоналд е съвсем близо до Ню Йорк 

текст Калина Константинова, интериор Хариет Макдоналд, снимки Ochre

Тази романтична къща на Shelter Island, на два часа път от Ню Йорк, е извънградското убежище на британската дизайнерка Хариет Макдоналд, съосновател на фирмата за мебели и осветителни тела Ochre. Жилището е изцяло декорирано от Хариет. Разполага с четири спални, голяма дневна, трапезария, работен кабинет, баня и кухня. Заобиколено е от буйна растителност и има прекрасна гледка към океана. Наоколо не се забелязват други къщи и усещането е за пълно спокойствие и уединение. Трудно е да се повярва, че Ню Йорк е толкова близо.

Къщата е построена през 1979 година. По думите на собствениците тя се нуждае от по-основен ремонт, но засега с минимални усилия е пригодена за кратки престои. Декораторката запазва интериора семпъл, тъй като според нея най-голямото богатство на дома е природата, и семейството прекарва по-голяма част от времето навън.

Всички стенни и подови покрития са от дърво с избеляла от слънцето патина. Обзавеждането е в унисон с този естествен и приглушен фон. Тапицериите и по-голяма част от текстила в къщата са ленени, а избраните цветове са пастелни. Създадена е атмосфера, типична за дом на морския бряг. Всичко е подчинено на идеята за релаксация, удобство и почивка. Мебелите са антикварни или от колекцията на Ochre.

Целият материл в бр. май/2011

Специални издания