Традиционен ин и модерен ян в Цюрих

Или как противоположностите се допълват и обединяват

Интериорен проект и текст Кирил Станев, дизайнерско студио www.v7bg.com, снимки Мартин Шнайдер

Впечатляващ и изразителен архитектурен преход от традиционно към модерно, тази жилищна сграда неслучайно се намира в Цюрих – град, който насърчава нетрадиционните и новаторски архитектурни решения на младите творци.

Концепцията обединява ново и старо, които взаимно се допълват и преливат в пълна хармония на противоположностите.

Двете къщи са обединени в една композиция и имат общ ходови преход. Обитават се от две поколения на една фамилия изключително разкрепостени и комуникативни швейцарци, запалени по новите архитектурни и дизайнерски идеи.

Заданието към екипа на българското дизайнерско студио е интериор в минималистичен дух, но с възможност да се добавят изкуство и екзотични аксесоари.
Един от забележителните елементи е стълбата със стъклени стъпала, символ на връзката между традиционното и модерното. Визуално тя сякаш води към небето и създава впечатление за преход между различни времево и стилово епохи.

В жилището има още едно стълбище, изградено от масивно дърво – европейски орех, – което прави силно впечатление и е абсолютна противоположност на стъкленото. То внася в интериора топлина и функционалност.

Друг важен елемент от интериора са бутиковите кожени дивани с възглавници тип пура, поставени в конструкция от светъл дъбов МДФ фурнир. Поради тъмната си основа, подобна с цвета на подовата настилка, диваните създават впечатление, че се издигат във въздуха, преодолявайки гравитацията.

Кухнята е супермодерна, произведена изцяло от матирано осветено стъкло и инокс в изключително изчистени линии, с абсорбатор, чиято хоризонтала сякаш се рее в пространството.

Целият материал в бр. март/2011
 

Специални издания