Татами под покрива

проект на преустройството и интериора, организация на изпълнението
Вени Студио”, текст Невена Гашарова, снимки “Студио MEM

През 40-те години в центъра на София заможни хора построяват симпатична къща. На долния етаж имало огромна дневна, на горния ­ големи спални с височина над 3 м. През 60-те над тези етажи е издигнат още един, само че доста по-нисък, с коридори и коридорчета, свързващи стаички с големина на половината на долните, които в своята цялост образували два отделни апартамента. Над тях имало подпокривно пространство ­ мрачно и течащо, но с голям потенциал, както ще се види след реконструкцията. Задачата на преустройството е обединяване на двата апартамента и прилежащото им подпокривно пространство и създаване на жилище с всички възможни удобства, с
атмосфера и условия за събиране на интересни хора, с много място за картини и всякакви красиви неща.

ПРОСТРАНСТВЕНО РЕШЕНИЕ Като начало са съборени всички вътрешни стени. Премахната е част от плочата и пространството е отворено през двете нива ­ така се постига удвояване на височината и осветяване на тъмната зона при влизането. Отделена е възможно най-голяма площ за дневната зона ­ с директно влизане, без антре. Светъл дървен под създава усещане  за простор. Избрани са тъмни дървени мебели и акценти. Кухнята е светла, с полуостров за готвене и хранене.
В центъра “на събитията” е двустранна камина с жив огън, вместена между стоманобетонна колона и комини от долните етажи, облицована с релефни плочи. Ажурна стълба върху платформа с чекмеджета за обувки свързва двете нива. Зад нея в нишата са лавици за книги и албуми.
Хоризонталното решение е с ниски и дълги мебели, картините по стените са закачени на специални релси.

Вертикален акцент са две червени врати, високи до тавана. Зоната за спални и бани е отделена с нова стена, отместена спрямо предишната, за да се получат ниши за вградени гардероби. В коридора зад плъзгащи се врати в ниша са скрити пералня и сушилня. Под покрива има работен кът, голяма библиотека на два реда, татами за медитация и упражнения, кът за фитнес и почивка, баня със сауна. Голямата открита тераса е с почти невидим парапет, откриващ гледка към градски покриви и зеленина. Поставена е и нова видима покривна конструкция. Покривните прозорци осветяват и одухотворяват бившия таван. Съществуващите обратни греди се превръщат в пейки, облицовани в дърво. Всички ниши и чупки в жилището са осмислени, оползотворени и духотворени. Жилището е пълно с живот ­ не сковано и лъснато, а забавно, интелигентно, променящо се. С много произведения на изкуството, цветя, възглавнички, албуми, свещи… малки неща, които радват и правят живота красив.

TЕХНОЛОГИИ Може би няма по-технологично жилище в цяла София. Желанието на собствениците е всичко да е максимално улеснено и автоматизирано. Лампите освен чрез ключове се палят и димират дистанционно. До всеки контакт стигат информационни кабели. Баните и кухнята могат да
бъдат озвучени по избор с музиката от дневната или пък с тази от спалнята. Датчици включват подово отопление в баните, а при сняг ­ и на терасите, както и в улуците. Сенникът на долната тераса се спуска с дистанционно управление и се прибира сам при силен вятър. Топлото и студеното идват от конвектори, автоматично ревключващи от ТЕЦ към собствен “чилър”. За гледане на филми от тавана се спуска екран, командван дистанционно, а проекторът е над дивана. За усещане “като на кино” допринася и системата за озвучаване, обгръщаща отвсякъде този кът. Осигурена е и връзка на видеосистемата с компютър. Всички кабели са предварително заложени в тръби в стените.

Специални издания