Свръхмодерен, но извън модата

Индустриален дух и ретро от 30-те в столичен апартамент
проект Анастас Георгиев, арх. Боби Борисов,
текст Антоанета Баева,
снимки Александър Новоселски
Най-добрите интериори са тези, които трудно се дефинират като стил, които се помнят със своите акценти и елегантно се изплъзват от модата, но остават модерни.
Впечатляващо е как в лаконичния интериор са преплетени толкова много сюжети: намек за аристократизма на 30-те години с неговите високи тавани и корнизи; индустриален дух в откритите инсталации, бетона и грубите стени; минималистична философия в изчистените форми; далекоизточно влияние в стъкления портал; занаятчийски привкус в ръчно изработените бутикови елементи; дискретно луксозно докосване – в блясъка на естествения камък, качествените финиши и материали…
Водещата концепция е много светлина и обобщени едри обеми – пространството е реализирано спокойно, без опити да се превърне в многостайно жилище.
Преустройството започва с приобщаването на кухнята към хола. Спалнята находчиво се отделя със стъклена врата с контрастна черна рамка, кореспондираща с черната дограма  – решение, което придава графичност на визията. Черното е с особено важна роля тук, защото поддържа стабилната и плътна основа на цветовия спектър – откриваме го също в кухненската мебел, в елементи от обзавеждането и стените. Балансирано е от един активен и смел цвят – изненадващо неочаквано зелено и много бяло.
Цветните блокове са подчертани като акцент с типографски елементи, които вече са отличителни за стила на силния тандем Анастас Георгиев и арх. Боби Борисов.
В общото пространство са обособени два функционални куба – в единия е разположена банята, а коминът, където някога е имало камина, е превърнат в своеобразна полифункционална мебел с ажурна библиотека.
Силен декоративен акцент са автентичните тухли, боядисани в бяло и сиво, със съхранени арматурни елементи и видима инсталация. Шперплатът – евтин, красив и модерен, е слабост на авторите на интериора и е използван ефектно на няколко места. Запазени са старите радиатори, а за пода е избран гранитогрес в голям размер, имитация на полиран бетон, с което още веднъж се акцентира синергията на старо и ново.
Целият материал в брой септември/2017

 

Специални издания