Стивън Ърлих: Добрата архитектура повдига духа

снимки Джей Кленденин, Грей Кроуфорд, Миранда Бракет, биоЛИНИА, Юрген Ногал
текст Мария Спасов, design-elements-blog.com

 
Има архитекти, които само като говорят за архитектура, издигат човешкия дух, за да го докоснат до нещо по-високо. Един от тях е Стивън Ърлих. Срещаме се с известния американски архитект, а поводът е поредното отличие, което получи – наградата AIA Firm Award за 2015. Повече от 30 години проектите на Ърлих Архитектс оставят своя отпечатък в ландшафта на Калифорния, Персийския залив и Западна Африка. Отличават се с изчистени линии, внушителни форми и естествен баланс с околната среда. Стивън Ърлих завършва архитектура в Политехническия институт “Ренсилиър” в Ню Йорк. Работи 6 години в Африка. Преподава архитектура в Нигерия. Две години е доброволец в Корпуса на мира в Мароко и е първият архитект на организацията в Маракеш. По-късно преподава в Харвард, Йейл, университета в Аризона и Южнокалифорнийския университет. Любител е на алпинизма. В ексклузивно интервю Стивън Ърлих говори открито за най-голямото постижение в живота си, за най-важните елементи в дизайна и за книгата, която го вдъхнови да стане архитект.

 
Кога разбрахте, че искате да бъдете архитект?
Още като дете. Бях на десет години и обичах да строя къщички и крепости. Като бях на 12 години, правих проект в училище за „соларен дом“. Спомням си как ми подариха книга за Франк Лойд Райт. От нея дойде вдъхновението. Тръгнах по този път и никога не се обърнах назад.
 
Като погледнете назад към първия ви проект, какви знания бихте искали да имате тогава?
Като минават години, човек трупа опит. В началото опитът липсва, както и осъзнаване на важността на качественото изпълнение, проследено до последен детайл.
 

 
Има ли нещо общо между всичките ви проекти?
Всичките ни проекти отговарят на хора- та и средата, както и на особеностите на местната култура, на конкретното местоположение, климат и начин на използване. Наричам нашата философия мултикултурален модернизъм.
 
Кое е най-хубавото усещане, когато практикувате Вашата професия?
Усещането, че хората са щастливи с обкръжаващата ги среда. Добрата архитектура повдига духа. Освен това и усещането, когато преподавам. На този етап от моята кариера често съм гостуващ професор в чужбина. Това не само е възможност да говоря за архитектура, но и да срещна нови хора, да бъда на нови места…
 
Кое е според вас най-голямото ви постижение?
Моите три деца и едно внуче! Реализираните проекти през последните 30 години, наградата Maybeck за дългогодишни постижения в дизайна, както и нашето студио от 30 архитекти, събрали в едно различни таланти и любовта към архитектурата.
 

 
Имате ли любими книги?
Предпочитам нехудожествената литература. Много харесвам книги за алпинизъм като „В разредения въздух“ на Джон Кракуер, „К2“ на Ед Виестърс, както и биографията на Стив Джобс.
 
Какво ще посъветвате студентите, на които предстои да влязат в професията архитект?
Архитект е много взискателна професия, но ако ви харесва, е най-хубавото нещо на света. Ще ги посъветвам да бъдат добри наблюдатели, да пътуват в различни страни и да усетят различни култури.
 
Кои са най-важните елементи в дизайна?
Връзката между вътрешното и външното пространство, изчистените линии, топлотата на естествените материали и устойчивото развитие.

 
 

Специални издания