Сред гората

Минималистична хармония и връзка с природата във финландска къща 
 
Калина Константинова, проект Ortraum Architects, снимки Марк Гудуин
 
 
 
Най-новият проект на Ortraum Architects е дом за петчленното семейство на  един от членовете на студиото. Къщата на терен от 500 кв. м  се намира на югозападен склон, разположен на малък полуостров на изток от Хелзинки. Архитектурният  план е съобразен с финландската традиция и избягва директни гледки към съседните къщи.  Фасадата е изцяло обърната на запад с поглед към океана. Къщата е обградена от растителност – силната връзка с природата била основното вдъхновение за разполагането на много и различни прозорци по цялата фасада.
 
Те поставят в рамки красивите, непрекъснато променящи се външни гледки и насочват светлината във вътрешността на къщата по оптимален начин. На партерното ниво е създадено голямо общо пространство, което включва всекидневна, кухня и трапезария. На първия етаж се намира спалнята на родителите, а на третия  са спалните на децата. Сауната е разположена в сутерена.
 
 
В конструкцията са използвани ламинирани дървени плоскости, като електрическата, вентилационната и осветителната система са изцяло интегрирани зад тях.  За покритие на подовете и за изработване на голяма част от мебелите е използван специален, много издръжлив дървен материал от Сибир, който покрива и фасадата и е избран, защото с времето придобива красива патина. Фините рамки на прозорците са от мед, боядисани  в черно, като  така създават интересен графичен ефект. Особеният чар на къщата проличава вечер, когато е включено осветлението – всички прозорци  блестят с уютна светлина и създават истински приказна атмосфера.  
 
 

Целият материал в броя декември/2017
 
 
 

Специални издания