Спокойни линии

текст Антоанета Баева
проект studiopiperov, арх. Юлиян Пиперов, арх. Гергана Матеева
снимки Минко Минков

Работата по тази двуетажна къща в Драгалевци започва на етап груб строеж. Ненатрапчива, лаконична и минималистична, нейната архитектура носи усещане за северна естетика и предразполага да бъде завършена в същия сдържан и спокоен стил.
 

Собствениците изразяват предпочитание за видим бетон на цялото първо ниво с идеята да е практично заради градината и този елемент определя насоката на проекта. Влизането е на полуниво – надолу са холът с трапезарията и кухнята, а нагоре е зона “нощ” с две спални, кабинет и бани. Като атмосфера и стил е търсено скандинавско звучене, използвани са естествени материали – камък, бетон и дърво.

Стените, облицовани с дъбова ламперия, неутрализират иначе стерилното, индустриално звучене на бетона. Гамата на сивото и на естественото дърво е оживена с цвета на текстила. Специално внимание заслужава килимът в дневната, направен по поръчка, който е обединяващ елемент и носи българско звучене, което придава идентичност на интериора.


 

Стълбата е свързващ елемент на нивата и визуален акцент, който се вижда отвсякъде. Арх. Пиперов го подчертава с метален парапет – структурна кутия, на която са окачени стъпалата. Самите стъпала са конзолни, дистанцирани от стената, като така се създава усещане сякаш плуват в пространството. Тази ефирна конструкция е видима от хола, преградена само със стъклена витрина, която служи за парапет. Къщата е с красива градина и интериорното решение използва максимално това предимство. 

 
 
 
 
 
 

Специални издания