Spoga+Gafa – бум на зелената индустрия

Петя Кръстева, София- Кьолн

Най-голямото търговско изложение за градински начин на живот в света – spoga+gafa, впечатляващо потвърди позицията си на безспорен лидер за срещи на зелената индустрия след тригодишна пауза заради ковид пандемията. Около 25 000 посетители от 112 страни дойдоха в Кьолн от 19 до 21 юни, за да се насладят на новитe продукти, предложени от над 1000 изложители от 52 страни на живо. Отчитайки резервирания подход на азиатските производители, spoga+gafa 2022 достигна нивото отпреди кризата по отношение броя на изложителите. Както обикновено, основните европейски пазари Белгия, Германия, Франция, Италия, Холандия и Испания бяха силно представени от търговци и купувачи. Австралия, Нова Зеландия, Израел, Канада, Обединеното кралство и САЩ също бяха добре позиционирани на търговското изложение. Делът на чуждестранните посетители нарасна до 67% (2019: 65%).

 

       

 

Здравословно и успокояващо: Градината като място за релакс.
Градината винаги е имала специално значение като място за релакс и презареждане. По време на ковид пандемията, зеленият бранш отбеляза висок процент продажби поради желанието на клиентите да бъдат в жива зелена среда – било на балкон с много цветя или в градина около къщата. Свежият въздух и растенията подпомагат здравето и регенерацията. Ето защо днес градината още повече служи като разширено жилищно пространство. Тенденцията от последните години към проектиране на открити площи по домашен начин продължава и наистина се засилва. Новите мебели на открито съчетават комфорта на хола с изключително издръжливи материали за външна среда. Подходящите аксесоари като възглавници, килими или фенери осигуряват домашно докосване и уют. Вътрешното градинарство става все по-популярно, особено сред жителите на града. Саксии, мини оранжерии и рафтове за билки добавят свежо зелено към балкона или в стаите. Това не само допринася за създаването на уютна атмосфера, но и за самодостатъчност на дома.

 

   

 

Устойчивост на мегатренда: зелената индустрия става все по-зелена
В допълнение към преодоляването на пандемията, защитата на климата е основен приоритет за успешното формиране на бъдещето. Изложителите на spoga + gafa предоставят решения за пестене на ресурси. Например, факторът дълготрайност играе особена роля за откритите площи. Поради промяна на климата, сегашните мебели на открито са изключително устойчиви на атмосферни влияния и по този начин имат дълъг срок на годност благодарение на иновативните материали. Дървесината от устойчиво управлявани гори често се използва за производство на мебели. Зелените алтернативи предлагат повторно използвани или остатъчни материали. Днес градинските мебели, килимите на открито или саксиите за растения често съдържат пластмаса от океаните и PET бутилки. Рециклирани метали и използвани дърва от рибни лодки също са внедрени в производството на нови мебели.

Както се очакваше, тазгодишната фокусна тема „Устойчиви градини“ беше перлата в короната на изложението. Акцентът беше поставен върху трайни, многократни и спестяващи ресурси материали и ефективно прилагане на енергия и вода в градината във всички сегменти. По този начин spoga+gafa за пореден път показа,  че е тематична платформа и модератор на зелената индустрия.

 

   

 

 Чиста дизайнерска радост: простотата се преоткрива
Друга тенденция се характеризира с копнежа за близост с природата. По-съзнателният начин на живот насърчава желанието за автентични материали и опростен дизайн. По този начин дизайнерите често се  вдъхновяват за нови градински мебели от органични форми и цветове от света на природата.  Нови материали чрез рециклиране успешно се доближават до вида на естествените ратан, бамбук и тик. Настоящите колекции се характеризират с висока устойчивост на корпусите и текстил, който е водоустойчив и трудно избелява. В същото време новите серии за навън са в унисон с вътрешните. Изключително впечатляващи тази година бяха колекциите на нидерланските компании. Филигранни рамки за маси, столове и градински шезлонги създават усещане за въздух и лекота. Вече намаляват сивите принтове в полза на бежови, сини и бели. Топ цветът е млечно зеленото.

 

   

 

 

        

 

„Зелената“ искра прелетя и към барбекю секцията

Новите покрития, изработени от органични материали, за кухни на открито, не съдържат токсични елементи и са особено издръжливи. Скарата за еднократна употреба, направена от естествените и биоразградимите бамбук и лава камък, е една от smart идеите. Дори въгленът за барбекю е произведен устойчиво и произхожда например от екологични проекти за опазване на ландшафта.

Човек вече не трябва да избира между въглен и газ. Хибридните скари могат да се редуват между двете или да се захранват от двете едновременно и могат лесно да се превключват. Благодарение на новите технологии, бързото печене на пържоли е възможно не само на скара с дървени въглища, но и с използване на газови и електрически барбекюта. Новите OLED дисплеи позволяват прецизно регулиране на температурата. Приготвянето на храна също е гъвкаво и зависи от аксесоарите. Лесно сменяемите приставки позволяват да се готви, пече, грилова или пуши храна с едно устройство. Керамичните решетки са особено високо ценени заради своята универсалност.

 

              

 


Удоволствие при готвене: кухните на открито предлагат разнообразие

Оборудването на последните модели кухни за открито е наравно с това на малка оборудвана кухня в жилище. Отделните модули за готвене и приготвяне могат да се съставят индивидуално, следвайки модулния принцип. Вместо да се ограничават до газ или дървени въглища, могат да се монтират различни уреди за готвене. Класическият вид на неръждаемата стомана на кухните за открито днес се подсилва с облицовка, изработена от тик и текстил, както и плотове от теразо. Елементи като камина или странични мебели като оранжерии и подвижни барове за коктейли добавят домашен щрих. Компактните фурни за пица и дърва за домашна употреба придават кулинарно разнообразие в кухнята на открито.

Панаирът завърши, но благодарение на новосъздадената 365 -дневна платформа, spoga+gafa  в бъдеще ще оказва силна подкрепа на зелената индустрия през цялата година.

 

 

Специални издания