Ресторант Щастливеца – ретро дух и домашна кухня

Калина Константинова, снимки Александър Новоселски

 
Отскоро столицата може да се похвали с втори ресторант „Щастливеца”. Той се намира в новия комплекс „Сан Стефано Плаза“ срещу сградата на Българската национална телевизия. Простира се на цели 1000 кв.м и разполага със 185 места на две нива. На първото е разположен входът – удобно и уютно пространство, оформено като антре в дом с класически стил, където посетителите биха могли да седнат, изчаквайки да бъдат поканени на своята маса. Точно пред входа има и малка тераса с поглед към улицата с около 20 места.

 
Към второто ниво води мрамор но стълбище и асансьор. Посреща ни обширно, светло пространство, разделено на различни зони, една от които е лятната тераса с около 70 места, чийто прозорци се отварят напълно към ул. „Сан Стефано“ и я превръщат в най-желаното място през топлите дни. Интериорът на ресторанта е еклектичен, цветен и оригинален. Той е дело на интериорните дизайнери Диян Иванов, Петър Койчев, текстилната дизайнерка Виолета Чалъкова и мебелиста Милен Ангелов. Въпреки че стилът като цяло остава разпознаваем, обстановката в „Щастливеца – Сан Стефано Плаза“ е по-различна от тази в останалите ресторанти и тук определено е по-спокойна и задушевна.
 
 
Декорацията напомня стилистиката на 30-те и 40-те години на миналия век във Венеция. Интериорът изобилства от интересни декоративни елементи – старинни шкафове, ретро мебели, красиви сервизи, библиотеки с книги, стари куфари и часовници… Един от акцентите е старинна свободностояща вана. Особено внимание е обърнато на картините, които са от колекциите на различни европейски галерии. По интересен начин е подходено към бара, който е разделен на три различни зони – винарна, бар за коктейли и зона за кафе и чай. Винената листа както във всички ресторанти „Щастливеца“ е впечатляваща, като особено внимание е отделено на българските предложения. В менюто откриваме познатите изпитани традиционни рецепти, интерпретирани по оригинален начин. Разликата с останалите ресторанти е, че тук ще има и допълнителна карта с по-специални подбрани домашни ястия.
 
 

Специални издания