Просторен, въздушен и наситен със светлина лофт в Ню Йорк

текст Калина Константинова
интериор и снимки Casamanara

Този лофт в Ню Йорк с обща площ 230 кв. м се намира в стара тухлена сграда с метална конструкция, типична за строителството в града от началото на миналия век. Сградата е била използвана за индустриални цели до средата на 80-те години, а след това е реновирана и в нея са обособени лофтове.

 
 
Когато архитектите започват проекта, намират истинска развалина. Привлечени са обаче от светлината и от гледката – обектът се намира в центъра на квартала SoHo и от всеки прозорец се разкрива невероятно графичният нюйоркски пейзаж. Апартаментът е за семейство с едно дете. Предизвикателство пред архитектите представлявало желанието на собствениците да имат три самостоятелни спални, като въпреки това да се запази типичната атмосфера на лофта с изцяло отворен план почти без прегради.
 
 

 
Благодарение на голямата квадратура и интелигентното разпределение на зоните, духът на лофта е запазен. Оформя се едно голямо общо пространство, което включва кухнята, дневната и трапезарията. В него има и зона с телевизор, която може да се отдели при желание с плъзгащи се стъклени врати, но не и да се прегради визуално.
 
 
Единствено зоната на кухнята е с по-изявено индустриално излъчване. Останалите помещения са декорирани семпло и много свежо. Избрана е топла пастелна гама с разнообразни цветни акценти. Големите формати на картините придават необходимото арт излъчване. Повечето мебели не са нови и идват заедно със собствениците, а при останалите водещо при избора е удобството.
 
 
 
 
Целия материал четете в брой март 2015 г. на сп. „Наш дом”

Специални издания